Hleb i jasen

Objavljeno 17.07.2022. od Verica Poznanovic

Opis

Hleb i jasen
Jasen posebno volim jer je ovo drvo zasadio moj sin.
Jasen je iizuzetno lepo drvo a liišće je tako tanko i osetljivo da kroz njega možete videti sunćeve zrake.Naši su preci verovali u govor drveća. Stablo se i danas smatra mestom gde borave razni duhovi, a svaka grančica posmatra se kao oružje kojim ti duhovi deluju na ljude.
Jasen je neobično drvo, hleb je običan, ali napravljen sa puno ljubavi, pola hleba sam presekla i ponela mojoj dragoj prijateljici.
Moj Petar je uvek govorio ne trba sve sam pojesti, podeli sa drugima.
Potrebno je:
1kg brašna,
1kašika masti
2 kašičice soli,
pola kašičice šećera,
40g svežeg kvasca i
600ml mlake vode.
Po testu sam narendala kozji sir sa borovnicom “ SREĆNA KOZA“
Samo srečna koza daje zdravo mleko
i posula ga ljutom tucanom paprikom
Priprema:
Kvasac izmrviti, dodati malo šećera, brašna i mlaku vodu, pa ostaviti desetak minuta na toplom mestu da nadođe
Kad je narastao dodati ga u brašno, smesi dodati so, mast i umesiti glatko testo.
Ostaviti testo da raste, kad naraste premesite ga, oblikuje u željeni oblik i stavite u tepsiju. Tepsiju predhodno podmažite i pospite brašnom Ostavite još malo da naraste pre pečenja, malo poprskajte vodom, rendanom sirom i ljutom tucanom paprikom.
U zagrejanoj rerni peći deset minuta na 220 stepeni pa smanjiti temperaturu na 180 i peći još oko trideset minuta, odnosno dok hleb ne bude pečen a to zavisi od Vaše rerne. Pečen hleb poprskati vodom i uviti u krpu.

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam