Pletenica
Opis
Potrebno je za testo:
1kesica Vrenje suvog kvasca,
mlake vode po potrebi da se dobije srednje tvrdo testo,
1 kašićica šećera,
500g brašna,
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera i
125 ml ulja.
Za fil je potrebno:
pola kašičice mlevenog bibera,
1 kašičica mlevene ljute paprike ,
4 struka mlaog luka, sitno iseckanog,
2 pune kašike sitno iseckanog peršuna i
1 dl ulja.
Priprema:
Prosejati brašno dodati so, kašiku šećera, kvasac izmešati, napraviti udubljenje, dodati ulje i vodu.. Zamesiti testo izručiti na radnu površinu i mesiti rukom oko desetak minuta, dok ne dobijete meko testo, po potrebi dodati još malo brašna ili vode.
Testo oblikovati u kuglu, blago premazati sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu.
Pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.
Dok testo raste, pripremite fil.
Mladi luk očistiti, oprati i iseckati . Peršun oprati i iseckati.
Izmešati mladi luk, peršun, ulje, biber, so i ostaviti na stranu.
Naraslo testo izručiti na radnu površinu i podeliti na 3 dela. Rastanjite testo u što duži pravougaonik.
Premazati sa filom od peršuna, luka, bibera, paprike, soli i zaviti u rolat.
Ostaviti ga na stranu i tako isto uraditi i sa preostala dva dela testa.
Kad ste završili sa rolatima,uplesti ih u pletenicu i stavite u pleh, koji ste prekrili pek papirom.
Ostaviti da pletenica raste, još pola sata.
Uključiti rernu na 185-190°C da se zagreje.
Jednu kašikicu ljute mlevene paprike, razmutiti sa malo vode i premažite pletenicu.
Pletenicu pecite oko 35 minuta, odnosno dok ne bude pečena u zavisnosti od rerne.
Uživajte u svakom zalogaju! Moja porodica je uživala u svakom zalogaju, uživajte i Vi gledajući slike.
Lepa, ukusna za svaku priliku.