Najlepši slavski kolač

Opis

Dizano testo sa kvascem za posnu trpezu (može biti i mrsa)

SASTOJCI:
-brašno tip 500 (500g),
-voda (280g),
-ALFA kvasac (20g),
-šećer (15g),
-so (10g),
-margarin za mazanje (20g),
-ulje (10g)

PRIPREMA:

1. KORAK
Kvasac rastopiti u mlakoj vodi. U odvojenoj posudi pomešati brašno, so i šećer. U to dodati rastopljeni kvasac, vodu i ulje. I zamesiti testo. Testo prekriti krpom i ostaviti ga da odstoji 45 minuta, na sobnoj temperaturi.

2. KORAK
Kada testo dovoljno odstoji, podeliti ga na 4 dela. Jadan deo od 400g, dva dela od 170g i jedan deo od 100g. I formirati 4 jufke. Ostaviti lopte pokrivene 5 minuta.

3. KORAK
Od dve jufke od 170g napraviti dva valjka širine dve šake. Ostaviti da odstoje pokrivene 5 minuta.

4. KORAK
Blago nauljiti dasku. Valjke razvući na dužinu 90cm. Od razvučenih valjaka napraviti dvostruku pletenicu.

5. KORAK
Kalup premazati uljem. Prethodno napravljenu pletenicu staviti po obodu. U centar kalupa staviti jufku od 400g. Pokriti i ostaviti da odstoji 20 minuta.

6. KORAK
Jufku od 100g razvući u valjak dužine 90cm. Podeliti ga na dva dela i ostaviti ga da odstoji 20 minuta. Nakon što su odstojala, obe dela razvući na dužinu od 90cm i svaku podeliti još na po 3 jednaka dela. Svaku traku razvući na dužinu od 40cm i od njih napraviti 2 trostruke pletenice. Staviti ih na kolač i dodati željenje ukrase.

7. KORAK
Kolač premazati rastopljenim margarinom. Peći ga na 200°C, 35 do 40 minuta. Kad se izvadi iz rerne, kolač treba premazati ostatkom margarina.

UŽIVAJTE 🙂

0
0

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam