Novogodišnji venac

Objavljeno 14.12.2016. od Sandra Marković

Opis

Potrebno je:
Za testo:
200 ml mleka
150 ml kisele vode
1 jaje
1/2 kockice kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
50 ml ulja
brašno po potrebi

Za nadev:
1 kisela pavlaka sa ukusom pečuraka (Moja kravica)
150 gr salame
150 gr kačkavalja
5 veća šampinjona
3 kisela krastavčića
7 kašika kečapa

Za premaz:
75 gr margarina
1 zumance

Za posipanje:
2 kašike susama
2 kašike kukuruznog griza
srebrne šljokice

Priprema:
U mlako mleko razmutiti kvasac i šećer i ostaviti oko 5 minuta na toplom da nadođe.U vanglicu izruciti mleko sa kvascem,dodati kiselu vodu,jaje,ulje i so pa postepeno dodavajući brašno umesite glatko testo.Testo pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom da narasta oko 30 minuta.Naraslo testo premesite i podelite na dve veće i jednu manju lopticu.

Salamu,kačkavalj i krastavčiće narendajte a šampinjone iseckajte na tanke listiće.Razmekšsli margarin umutite sa žumancetom.

Okruglu tepsiju obložite pek papirom.Jednu veću lopticu razvucite oklagijom i stavite u tepsiju.Obode kore premažite kiselom pavlakom sa ukusom pečuraka,pospite narendanom salamom,kačkavaljem,krastavčićima i šampinjonima pa mestimično pospite kečapom ostavivši središnji deo prazan.Središnji deo premažite polovinom umućenog margarina sa žumancetom.Razvucite drugu veću lopticu u okruglu koru i stavite preko prve kore u tepsiju.Krajeve druge kore podvucite ispod krajeva prve,zatim odredite centar kruga i nožem secite linije od centra do dela gde počinje nadev tako da dobijete 6 trouglova.Celu pogaču premažite margarinom i žumancetom pa svaki trougao izvrnite spolja i vrh podvucite uz obod tepsije tako da formirate venac.Svaki trougao premažite marganinom i žumancetom te pospite susamom i kukuruznim grizom.Malu lopticu tanko razvucite modlicom u obliku pahulje vadite pahuljice veće i manje i ređajte preko trouglova i u prostor između.Svaku pahuljicu premažite vodom i pospite srebrnim šljokocama.Venac pecite na 200 C 40 minuta.

Ovako pripremljen venac će oduševiti vašu porodicu i goste u novogodišnjoj noći ako u sredinu stavite sveću i lepo aranžirate sto novogodišnjim ukrasima.Uživajte u praznicima!

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam