Pita sa listovima vinove loze

Objavljeno 12.05.2019. od Verica Poznanovic

Opis

Potrebno je:

Univerzalno testo za pitu 1kg brašna,

2 dl ulja,

1/2l vode (zimi se testo mesi mlakom a leti hladnom vodom) i

so.

Za fil je potrebno:

30 mladih listova vinove loze,
3-4 struka mladog zelenog luka,
3 jaja,
1 časa od 2 dl kiselog mleka,
1 čaša kukuruznog brašna,
1kesica suvog kvasca,
300g sira i
1dl ulja.

Priprema:

Listove vinove loze operite, prelijte sa vrelom vodom i ostavite da stoje jedan minut a zatim ih prelijte hladnom vodom. Ocedite vodu i naseckaj te ih na sitne komadiće.

Mladi luk očistite pa i njega naseckajte.

U dublju posudu stavite jaja i kiselo mleko i promešajte da se sjedine.Dodajte brašno pomešano sa suvim kvascem, naseckani luk, seckanu vinovu lozu i sitan sir. Sve dobro sjedinite.

Testo :

Brašno posoliti, dodati ulje i lagano sipati vodu neprestano mešajuci da se dobije meko testo.Mora dobro da se izradi.Podeliti na 4 dela pa svaki deo dobro izraditi na dasci posutoj brašnom. Rukom rastanjiti delove testa u prst debele lepinjice, svaku malo premazati uljem ili masti pa ih prekrijte krpom i ostaviti u toploj prostoriji da odstoje 30 min. Odstojale lepinjice se rastrezu rukom i prstima razvuku na krajevima da se dobije veći krug a onda se razvlače na stolnjaku.Krajeve lagano odcepiti i napraviti 5-tu lepinjicu.Testo se poprska toplim uljem ili masti. Nanosi se fil po celoj površini i savijaju se kore (fil u ovom slučaju je od listova vinove loze sa dodacima).U manjoj posudi se pomeša voda i ulje pa se gotova savijača poprska pre pečenja.Peći u jako zagrejanoj rerni na 200’.Pečena pita se poprska mlakom vodom i prekrije krpom da odstoji.

0
5

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam