Pita sa sirom

Objavljeno 20.12.2021. od Julijana Vasic

Opis

Potrebno
Za testo: 500 gr brašna, 2 dl ulja, 3 dl tople vode, 1 kafena kašičica soli, 1 kafena kašičica šećera, 1 kockica kvasca.
Za nadev: 500 gr sira, 300 gr kajmaka, 5 jaja, 5 kašika otopljene svinjske masti.
Za posipanje: 1 jelovna kašika semenki lana, 1 jelovna kašika susama.
Priprema
Kvasac staviti u mlaku vodu sa kašičicom sećera I kašičicom soli, da nadođe. Kada kvasac nadođe zamesiti testo. Testo se deli na 4 jufke. Ostaviti jufke 30 minuta da narastu. Zatim svaku jufku rastanjiti oklagijom, premazati otopljenom mašću i spojiti po dve kore. Rastanjiti još malo pa razvući u tanke kore koje se premazuju filom od sira, kajmaka I jaja. Postupak ponoviti dva puta. Urolati kore, prebaciti u posudu za pečenje. Već formirano testo preliti otopljenom mašću, ostatkom fila I posuti semenkama. Pita se prekrije folijom i ostavi se u frizideru da odstoji 6h. Nakon toga peći 30 minuta na jačoj vatri, a zatim istišati jos 15 minuta na tihoj vatri.
Najbolji efekat se postiže ako se pita peče u šporetu na drva.

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam