Posne reckane kiflice

Opis

Za testo:
20 g Alfa kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
100 ml voda
600 ml gazirane mineralne vode
3 kašike ulje
1200 g brašna
Za premazivanje testa:
po potrebi posni margarin
Za premazivanje kiflica:
po potrebi ulje
Priprena:
U 100 ml mlake vode izmrviti alfa kvasac,dodati šećer,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta.U dublju posudu usuti brašno,dodati so i izmešati.Po sredini brašna napraviti udubljenje i u njega sipati nadošli kvasac.Uliti mlaku gaziranu mineralnu vodu(sipati je u šerpu i zagrejati,ali tek toliko da se smlači).Umešati ulje i zamesiti mekše testo.Testo pouljiti sa obe strane,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da nadođe.
Od nadošlog testa uzimati po malo,premesiti i razviti oklagijom.Premazati omekšalim margarinom i gornju stranu(užu) zaseći oštrim nožem na 5 mesta.
Uviti kiflice-krenuti od dela testa koji nije zasećen i uvijati ka zasečenom delu.Pleh obložiti pek-papirom.Poređati pripremljene kiflice i premazati ih uljem.Tada rernu uključiti i dobro je zagrejati.Kiflice peći na 180 stepeni 20 minuta.
Gotove kiflice izvaditi iz rerne,prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohlade.
Kiflice servirati i poslužiti.
KOMENTAR:Količinski dobijate dosta kiflica,tako da možete polovinu testa iskoristiti,a drugu polovinu staviti u najlon kesu,dobro zavezati,odližiti u zamrzivač i iskoristiti neki drugi put.A možete prepoloviti sastojke,tako ćete dobiti manje kiflica.Kiflice se brzo pripremaju,mekane su i veoma ukusne.Vreme je posta,zato je ovo moj omiljeni prolećni recept.Negujmo naše običaje,veru i čuvajmo našu tradiciju.U sreći i zdravlju svi da dočekamo Uskrs i proslavimo sa svojim najdražima.

0
0

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam