Puž od dunja

Objavljeno 22.09.2022. od Verica Poznanovic

Opis

Dunje ili Gunje na ulici pored autobuske stanice, niko ih ne bere počele da otpadaju, nikome ne pripadaju samo putniku namerniku. Putnik namernik? Putnik koji slučajno, u prolazu svrati kod nekoga.Tako se po srpskoj tradiciji: ’gost poziva’, ’gost se prima’, ’gost se dočekuje’ i ’gost se ispraća’.To znači da su Sloveni svojim gostoprimstvom ukazivali počast bogu koga je putnik namernik simbolizovao. Nekada davno, toliko davno da je i za naše askurđele bilo davno, gost se smatrao svetinjom. Pred njega se iznosilo vino iz najbolje berbe, najbolje jelo….Tako je nekada bila.

Ja lepo uzmem kesu i naberem meni desetak dunja, pokupim i one otpale koje su bile zdrave. Kažu postoji Dunja i Dunjac, kakva je razlika?
Već sam pekla Dunje u testu i bile su savršene, sada sam odlučila da napravim ovaj Puž sa dunjama.

Potrebno je:

Za testo:

500g brašna,
malo soli,
1 kašika šećera,
20 g kvasca,
1 jaje,
200 ml mlakog mleka i
100 ml ulja.
Za premazivanje:

Oko 10 kašika pekmeza po ukusu.Ja sam koristila slatko od jagoda.Jgode i dunje su izvrsan spoj.
Još je potrebno oko 5 dunja da ih utisnete u testo.

Priprema:

Testo

U mlako mleko dodati kvasac i šećer, promešati.
Brašno pomešati sa solju, dodati ulje, i kvasac, pa zamesiti testo.
Prekriti i ostaviti na toplom da naraste.
Nadošlo testo rastanjiti oklagijom i premašite pekmezom. Umotajte u rolat, rolat rasecite po sredini .
Tepsuju okruglu, podmažite i pospite brašnom, testo motajte u oblik puža.
Utisnite dunje u testo.
Peći u zagrejanoj rerni na 200°C minuta dok testo i dunje lepo ne porumene.Prohlađeno testo ko voli može posuti šećerom u prahu. Dunje i ako ostanu i malo tvrde i dalje su preukusne kada se jedu.

0
0

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam