Puž od dunja
Opis
Dunje ili Gunje na ulici pored autobuske stanice, niko ih ne bere počele da otpadaju, nikome ne pripadaju samo putniku namerniku. Putnik namernik? Putnik koji slučajno, u prolazu svrati kod nekoga.Tako se po srpskoj tradiciji: ’gost poziva’, ’gost se prima’, ’gost se dočekuje’ i ’gost se ispraća’.To znači da su Sloveni svojim gostoprimstvom ukazivali počast bogu koga je putnik namernik simbolizovao. Nekada davno, toliko davno da je i za naše askurđele bilo davno, gost se smatrao svetinjom. Pred njega se iznosilo vino iz najbolje berbe, najbolje jelo….Tako je nekada bila.
Ja lepo uzmem kesu i naberem meni desetak dunja, pokupim i one otpale koje su bile zdrave. Kažu postoji Dunja i Dunjac, kakva je razlika?
Već sam pekla Dunje u testu i bile su savršene, sada sam odlučila da napravim ovaj Puž sa dunjama.
Potrebno je:
Za testo:
500g brašna,
malo soli,
1 kašika šećera,
20 g kvasca,
1 jaje,
200 ml mlakog mleka i
100 ml ulja.
Za premazivanje:
Oko 10 kašika pekmeza po ukusu.Ja sam koristila slatko od jagoda.Jgode i dunje su izvrsan spoj.
Još je potrebno oko 5 dunja da ih utisnete u testo.
Priprema:
Testo
U mlako mleko dodati kvasac i šećer, promešati.
Brašno pomešati sa solju, dodati ulje, i kvasac, pa zamesiti testo.
Prekriti i ostaviti na toplom da naraste.
Nadošlo testo rastanjiti oklagijom i premašite pekmezom. Umotajte u rolat, rolat rasecite po sredini .
Tepsuju okruglu, podmažite i pospite brašnom, testo motajte u oblik puža.
Utisnite dunje u testo.
Peći u zagrejanoj rerni na 200°C minuta dok testo i dunje lepo ne porumene.Prohlađeno testo ko voli može posuti šećerom u prahu. Dunje i ako ostanu i malo tvrde i dalje su preukusne kada se jedu.