Slavski kolač

Opis

POTREBNE NAMIRNICE:

– 1 kg mekog brašna T-400
– 250 ml svetene vode
– 250 ml mleka
– 1 kocka Alfa kvasca
– 2 kašičice šećera
– 2 kašičice soli
– 50 g otopljenog putera
– 1jaje + 1 belance (žumance za odozgo)
Žumance koristite za premazivanje kolača. Ako volite sladji kolač dodajte u testo više šećera, oko 2 kašike.
Za ukrase:

– 50 g brašna
– 50 g skroba (gustina)
– 50 ml vode
– prstohvat soli

PRIPREMA:

U odgovarajuću posudu stavite kvasac, pola količine tečnosti, šećer i kašiku brašna. Kada se kvasac zapeni možete da ga ubacite u ostatak brašna. Dodati so i ostatak tečnih sastojaka. Rukama ili mikserom, nastavcima za testo, umesite testo koje je mekano ali se odvaja od posude i ruku. Testo pokrite kuhinjskom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da se duplira.
Testo lagano na pobrašnjenoj radnoj površini premesite i odvojite manji deo za sredinu kolača a ostatak podelite na 4 manje i 1 veću lopticu, na 3 dugačke trake od kojih se plete pletenica i dva manja valjka iste veličine koji će biti krst.
U dublji kalup ili šerpu prečnika do 23 cm, koji ste obložili papirom za pečenje ili podmazali, u sredinu stavite testo koje ste prvo odvojili. Upletite pletenicu od traka i stavite oko kolača. Sada stavite dva manja valjka preko ukrštene kao krst. Loptice složite tako da veću lopticu stavite u sredinu preko krsta a manje na sve četri strane izmedju krsta. Premažite žumancetom sa malo ulja.

Kolač ukrasite tako što će te od testa za ukrase, koje treba da se zamesi da bude jako tvrdo i da se ne lepi a oklagijom razvalja jako tanko, pečatom od drveta sa simbolima vere naprave 5 poskurica-slavskih pečata ili kocki koje se stave preko loptica. Od ostatka testa za ukrase pravite razne oblike, ptičice, grozd, listove, klas žita i razne druge oblike. Ukrase ja pravim na moj način odnosno onako kako sam naučila od moje pokojne majke.
Sada kolač ostavite da nadodje a za to vreme zagrejte rernu na 200C stepeni. Stavite kolač da se peče i posle nekih 15 minuta smanjite temperaturu na 180C stepeni i kolač pecite još nekih 30 minuta. Vodite računa da vam kolač ne pregori ili da ne ostane sirov, što uglavnom zavisi od debljine kolača odnosno veličine kolača. Za ovu količinu testa dovoljno je da se peče oko 45 do 50 minuta.
Pečen kolač izvadite iz rerne, malo poprskajte vodom i pokrite kuhinjskom krpom i ostavite da se ohladi.

0
5

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam