Štrudla sa makom i orasima

Opis

Za testo:
3 jajeta
300 ml mleko
25 g Alfa kvasca
1 kesica vanilin šećera
1/2 kašičice soli
2 kašike šećera
600 g brašna
Za nadev sa makom:
200 g mak
100 ml mleko
po ukusu suvo grožđe
Za nadev sa orasima:
po potrebi džem
150 g oraha
3 kašike šećera
po ukusu suvo grožđe
I još:
125 g margarina
1 žumance
2 kašike mleka
Priprema:
U 100 ml mlakog mleka rastvoriti alfa kvasac,dodati 1 kašiku šećera,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.
U dublju posudu usuti brašno,dodati 200 ml mlakog mleka,vanilin šećer,razmućena jaja,so,1 kašiku šećera,nadošli kvasac i zamesiti testo.
Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da naraste.
Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu,razviti oklagijom i preko testa narendati margarin.Preklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta.
Testo podeliti na 2 dela.
Jedan deo testa razviti oklagijom,premazati džemom,posuti mlevenim orasima,šečerom i suvim grožđem,te uviti i staviti u pleh obložen pek-papirom.
Mak preliti vrelim mlekom.
Drugi deo testa razviti oklagijom i premazati prohlađenom smesom od maka i mleka,naneti suvo grožđe,pa urolati i sraviti u pleh.
Prekriti čistom kuhinuskom krpom i ostaviti da odstoji dok se rerna ne zagreje.
Žumance i mleko razmutiti viljuškom i premazati obe štrudle.
Peći na 180 stepeni 45 minuta.
Gotovu štrudlu izvaditi iz rerne,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Štrudlu seći,servirati i poslužiti.

0
0

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam