Zavrzlama sa makom
Opis
Potrebno je:
Za testo:
500g brašna
malo soli
1 kašika šećera
21 g kvasca
1 jaje
200 ml mlakog mleka
100 ml ulja.
Za fil:
250g mlevenog maka
7 kašika šećera
2 vanil-šećera
150 ml vrelog mleka
Priprema:
Testo
U mlako mleko dodati kvasac i šećer, promešati.
Brašno pomešati sa solju, dodati ulje, i kvasac, pa zamesiti testo.
Prekriti i ostaviti na toplom da naraste.
Fil:
Pomešati mak, šećer, vanil-šećer pa preliti vrelim mlekom i dobro izmešati sastojke.
Nadošlo testo rastanjiti oklagijom, iseći nožem kao što je prikazano na slici i filovati makom.
Testo sa filom urolati, saviti u spiralu i ostavitiu o kruglu tepsiju podmazanu posutu brašnom.
Peći u ugrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta dok lepo ne porumene. Pečeno i prohlađeno pecivo posuti šećerom u prahu.
Komentari