Domaće voćne pite

Domaćim pitama je teško odoleti, naročito leti kada imamo širok izbor voća koje nas može lako osvežiti. Sa jabukama, višnjama, miksom šumskog voća, šljavama i breskvama – svaka kombinacija donosi rapsodiju ukusa. 

Pita od jabuka
Kada spomenemo pitu od jabuka, neki od nas više vole lenju pitu, a neki običnu. Postoji nekoliko varijacija recepata za ove pite, većinom su se prenosile sa kolena na koleno od naših starih baka. Kada ih spremamo, miris dobro poznatog cimeta, svežih jabuka i vanilin šećera obavezno preplavi celu kuću. 

Pita sa višnjama
Kao i kod pita sa jabukama, višnje mogu biti deo obične ili lenje pite. Kada smo već kod lenjih, niko zapravo ne zna zašto se ova vrsta pite zove tim imenom budući da je mnogo dobrog ukusa. Verovatno je to jer bi je trebalo jesti polako i uživati u svakom njenom zalogaju. Kako su višnje sočnije i kiselije, nemojte zaboraviti da dodate griz i šećer, ali i ono najbitnije – da ih najpre očistite od koštica.

Osim standardnih i svima poznatih uskusa ovih pita, postoje i novije kombinacije koje su postale redovne na meniju u mnogim domaćim kuhinjama. Delimo sa vama nekoliko zanimljivih recepata:

Pita od bresaka i šljiva
Ova kombinacija možda zvuči čudno, ali je nekad dobro testirati nove recepte i okušati se u pravljenju nečeg sasvim novog. Šljive je potrebno prepoloviti, a breskve iseći na kriške, te zajedno sa šljivama kuvati sa cimetom i vanil šećerom, ali samo na kratko. Nadev je brzo spreman i potrebno je još samo bogato filovati kore.

Pita od kupina
Pored malina, sezona kupina je počela i svi ljubitelji ovih bobačastih voćki su jedva dočekali ovaj period. Kupine, šećer i kukuruzni griz ostavite da odstoji kako bi voćke pustile svoj sok. Tako ste dobili sočan nadev, a kada pečenje bude završeno gotova je i sočna, osvežavajuća pita.

Pita sa borovnicama
Još jedno bobičasto voće sa kojim se možete poigrati u kuhinji. Umutite 3 jaja, 2 kašike šećera i ekstrakt vanile, dodajte mleko i prstohvat muskantnog oraščića. Lagano mešajte smesu, a zatim kratko zapecite. Izvadite koru i prelijete je izmiksanim borovnicama, te pecite još malo dok se fil ne zapeče.

Ima li boljeg osveženja od ovog? Sve kombinacije su dozvoljene, a naše je pravilo – što jednostavnije, to bolje!
Iskoristite sezonu sočnog voća i pripremite pite u kojima ćete podjednako uživati služili ih za doručak ili desert.

Jesmo li vam dali ideju za novi spoj ukusa i novi desert u vašoj kuhinji? Ukoliko isprobate neki od ovih recepata, ili imate neki vaš zanimljiv recept za domaće pite sa voćem, budite slobodni da nam ih pošaljete! 🙂 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam