Idealno prolećno povrće za salate i recepte

Proleće i lepo vreme uveliko traju, a pored šarenila procvetalih biljaka i nove energije koju nam ovo godišnje doba donose, sigurni smo da ste se obradovali još nečemu – svežim salatama iz bašte ili sa pijace. Zelena salata, mladi luk ili rotkvica neizostavni su deo naše trpeze tokom proleća, a u ovom tekstu možete da pročitate kako da ovo ukusno povrće iskoristite na najbolji mogući način. Pored zanimljivih recepata saznaćete i zašto je ove tri namirnice dobro da koristite – zato nastavite da čitate. 

Sigurno ste čuli da je najbolje jesti seozonsko voće i povrće, zato smo odlučili da vam izdvojimo zašto je dobro da u ovom periodu što više konzumirate svežu zelenu salatu, rotkvice i mladi luk. Verujemo da mnogi od nas uživaju u zelenoj salati kao dodatku jelima, a zanimljivo je znati da se ona gajila još u Staroj Grčkoj. Ovo zdravo povrće sadrži visok nivo vitamina i minerala, nizak udeo makronutrijenata i kalorija pa je odličan saveznik u borbi sa kilogramima. 

Rotkvice su mnogima omiljena salata tokom proleća upravo zbog svog specifičnog i osvežavajućeg ukusa, a malo je poznato da su one odličan izvor vitamina C, mangana, kalcijuma i vitamina B kompleksa. Ukoliko želite da hidrirate svoje telo, rotkvice su siguran izbor jer sadrže oko 95% vode. U ovo doba godine mnogi od nas vole da jedu i mladi luk,  ova namirnica na 100 grama sadrži svega 27 kalorija. Pored toga, dobro je znati da je bogata vitaminom K koji je važan za zdravlje kostiju. 

U nastavku delimo sa vama ideju kako da upotrebite ovo fenomenalno povrće za obrok salatu. Verujemo da ćemo vas inspirisati da pravite još interesantnije kombinacije.

Sveža prolećna salata puna vitamina

Ovo povrće je najbolje da konzumirate sveže i zato evo jedne šarene i vitaminima bogate salate. Sve što vam je potrebno:

  • jedna glavica sveže zelene salate,
  • jedan do dva mlada luka,
  • nekoliko rotkvica,
  • sirće, ulje i so.

Pod jakim mlazom vode operite povrće, iseckajte ga na komade i dodajte sirće, ulje i so po vašem ukusu. Baš ova salata biće idealan dodatak lisnatim kiflicama sa šunkom, slanim perecama ili uvijenoj pogači

Pogača sa mladim lukom i spanaćem

Osim što je mladi luk ukusan i kvalitetan dodatak glavnom jelu, možete ga koristiti i za pripremu peciva. Tako, na primer, za pogaču sa mladim lukom i spanaćem vam je potrebno sledeće: 3 jajeta, 1 čaša ulja, 300 g sira, 2 dl kisele pavlake, 300 g spanaća, 4 struka mladog luka, soli po ukusu, 2 dl jogurta, pola kockice kvasca i oko 500 grama brašna. Ceo postupak pripreme možete da pročitate ovde, a ako vam je ovaj recept bio zanimljiv verujemo da će vam se dopasti i hleb sa mladim lukom i alevom paprikom

Koji od ovih recepata je baš po vašem ukusu? Ukoliko imate već isprobane recepte peciva sa ovim namirnicima ili znate da bi odlično išli uz našu vitaminsku salatu pišite u komentarima. 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam