Jagode

Sezona jagoda je uveliko u jeku! One su najčešći odgovor na pitanje „Koje je tvoje omiljeno voće?”, a jasno nam je i zašto. Njihov neodoljiv miris i božanstven ukus se oduvek posebno izdvajao među voćkama i činio ih rado viđenim gostima na voćnim trpezama širom sveta.

Ono što stručnjaci savetuju jeste da voćke koje su dostupne na našim prostorima jedete isključivo kada je njihova sezona. Sigurno ste primetili da su u supermarketima jagode prisutne tokom cele godine, ali zasigurno njihov ukus nije ni približan domaćim. Osim što se razlikuju u ukusu, slasti, mirisu, razlikuju se i po količini vitamina. One koje su sazrele u plastenicima imaju u proseku 10 puta manje hranljivih sastojaka.

Verujemo da i među vama ima puno ljubitelja ove bobičaste, crvene voćke. A da li znate za šta su sve jagode dobre?
– Imaju čak dva puta više vitamina C nego u citrusima – vitamina koji je našem organizmu preko potreban i odličan je u borbi sa virusima i bakterijama, ali i za jačanje imuniteta. 

– Saveznik su za zdravlje srca – o srcu bi trebalo najviše brinuti kada sa njim nemamo tegoba i na taj način sprečiti nastanak bilo kakvog problema. Kalijum i magnezijum, kojih u jagodama ima mnogo, imaju glavnu ulogu u normalizaciji krvnog pritiska. 

– Kontrolišu šećer u krvi – ovo je jedna od bobičastih voćki koje i dijabetičari mogu da jedu jer ne izaziva porast šećera u krvi, ali i usporava apsorpciju šećera u krv.

– Imaju mali broj kalorija – osim toga one imaju i nizak glikemijski indeks i sadrže supstance koje pomažu u sagorevanju masti. 

– Brinu o dobrom vidu – omogućavaju ne samo sprečavanje pojave mnogih bolesti koje dovode do oštećenja vida, već takođe doprinose progresivnom lečenju postojećih bolesti.

Recepata sa jagodama ima zaista mnogo. Počev od svežih, zatim sa šlagom, čokoladom, ali i u voćnim jogurtima, salatama i slično. Ukoliko, pak, imate vremena za spremanje poslastica, preporučujemo da probate savarin sa jagodama, trouglove sa jagodamatortu, kuglof, ali i prhke kiflice sa jagodama.

Poslednjih godina potpuni hit su i šejkovi, tačnije voćni smutiji. U njih možete staviti voće koje god želite, a ono koje želite da se oseti najviše – količinski neka ga bude više. Jedan od naših omiljenih smutija sadrži jagode, bananu, limunov sok i manju jabuku. Sve se prelije sa 3 dl jogurta, zasladi medom i izmiksa. Ovakav tip voćne užine može da posluži i kao lagana večera u letnjim danima jer je pravo osveženje bogato vitaminima.

Kako vi najradije konzumirate jagode? Da li imate neki nov recept i voljni ste da ga podelite sa nama? Pošaljite nam! I budite slobodni da podelite ovaj tekst sa vašim prijateljima kako bi i oni uvideli blagodeti crvenih, svežih jagoda. 🙂

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam