Korisni saveti za domaćice početnice

Svaki početak je težak, pa i onaj kulinarski. Koliko god znanja da imate, dragocena iskustva starijih domaćica sigurno će vam poslužiti da pripremite kvalitetnije i ukusnije jelo. Baš zbog toga smo odlučili da ovom prilikom pišemo o korisnim savetima za domaćice početnice. Pogledajte u nastavku šta smo to pripremili za naše mlade kuvarice.

1. Dobra organizacija je ključna stvar pre početka pripreme hrane.
Prva važna stvar prilikom pripremanja hrane jeste da sve namirnice koje su vam potrebne složite na jednom mestu. Profesionalni kuvari koriste ovaj sistem – prvo slože sve sastojke iz recepta, delimično ih pripreme ( poput odmeravanja i sečenja ) i stave ih blizu. Ovaj sistem je odličan savet za sve domaćice, jer pomaže pri organizaciji. To će vam osigurati činjenicu da nijedan sastojak niste zaboravili i uštedeće vam vreme. Druga bitna stvar je da koristite odgovarajuće posuđe. Ukoliko u receptu piše da koristite određenu vrstu tiganja, koristite je. Ako imate samo jedan tiganj ili šerpu, bitno je da kupite nekoliko vrsta posuđa koje znate da će vam uvek biti neophodno i tako ćete biti spremni za sve kulinarske izazove. Pre kuvanja, važno je da osušite i povrće i meso. Ako pečete meso koje je vlažno ono neće biti dobrog ukusa i neće se pravilno ispeći. Meso i povrće uvek osušite ubrusom, pa ubacite u tiganj ili tepsiju. Ukoliko je meso bilo u zamrzivaču, bitno je da ga sporije odmrznete, jer će onda izgubiti manje hranjljivih materija. Najbolje je da to uradite u frižideru, stavljajući meso u pokrivenu posudu ili činiju.
2. Svako jelo ima svoj začin.
So je ključan začin ako želite da vaša hrana bude ukusna. U većini recepata je naglašeno kada bi trebalo da dodate so, ali zlatno pravilo je da dodate barem prstohvat ili dva soli kada počnete da kuvate i opet na samom kraju. Često isprobavajte hranu tokom kuvanja da biste videli da li ste dobro začinili. No, ako presolite jelo, možete da  mu „vratite“ ukus ako u njega dodate kašiku sirćeta i kašiku šećera. Jedan od trikova je i da na vrhu noža dodate sode bikarbone. Kada je u pitanju presoljena čorba dodajte 4 krompira. Ukoliko je pečenje preslano uvijte meso u čistu, vlažnu kuhinjsku krpu. Preko sipajte malo soli, poklopite i držite tako pola sata. Začine za koje osetite da su izgubili miris, bacite. Mleveni začini brzo izgube miris, a samim tim i ukus. Zato ako vaš začin nema nikakav miris možete ga baciti, jer neće dati nikakav ukus jelu. Što se tiče bibera, važno je da znate da će mleveni biber imati intenzivniji miris ako mu dodate biber u zrnu, a najlepšu aromu ako pomešate i zajedno sameljete biber u zrnu i mleveni crni i beli biber.
3. Kuvajte sa uživanjem i unesite svoj entuzijazam u svako jelo.
Bez obzira da li pečete ili pržite u tiganju, tepsiji, šerpi i slično, važno je da ih ne pretrpate namirnicama. Dobro je da namirnice imaju prostora da se lepo isprže i svaka od njih zadrži svoj ukus. Da ulje ili mast ne bi prskali pri prženju, u posudu za prženje dodajte malo soli. Testenina će biti ukusnija ako vodu u kojoj se kuva posolite, na litar vode ide 10 g soli. Ključaloj vodi dodajte masnoću neposredno pred stavljanje testenine. Da ne biste prekuvali testeninu, držite se predviđenog vremena kuvanja, koje je naznačeno na pakovanju. Nemojte ispirati testeninu nakon kuvanja, a kašičicu ulja (po mogućnosti maslinovog) dodajte nakon što se skuva. Ako ste skuvali previše masnu supu, procedite je tako što ćete je presuti u sud preko čiste krpe ovlažene u hladnoj vodi. Sva masnoća zadržaće se na krpi.
4. Svi volimo poslastice.
U poslasticama uživaju svi, ali ni sa njima nije uvek lako. Ako ste izvadili kolač iz rerne, a nije dovoljno pečen spustite ga u hladno mleko i zatim vratite u šporet. Za pečenje testa i kolača koristite mastan papir. Ako se testo ipak zalepi za pleh okrenite ga naopako i obložite mokrom krpom. Za nekoliko minuta testo ćete lako izvaditi. Da bi krem za nadevanje kolača ili torte bio vazdušastiji, u gotov, skoro mlak krem, dodajte dobru kašiku ulupane slatke pavlake i mešajte dok se masa ne sjedini. Zatim ostavite neko vreme u frižider i filujte kolače. Pre nego što upotrebite orahe za kolače, prosušite ih u rerni na tihoj vatri. Mleveni orasi bi trebalo da upiju vlagu i aromu iz mleka, jaja i ostalih sastojaka. Na kraju, lepo isečena poslastica još je lepša. Tortu ćete iseći lako i na pravilne parčiće ako posle svakog reza nož kratko umočite u hladnu vodu. Za sečenje kremastih torti nož bi trebalo umočiti u toplu vodu.
5. Recepti uspešnih kulinarki zlata vrede.
Recepti vaših prabaka, baka i vaših majki su pravo blago koje imate i potrudite se da ga sačuvate i pametno iskoristite. Te recepte ćete jednog dana i vi ostaviti svojoj dečici i bićete ponosni na to. Takođe, pogledajte i iskoristite pregršt recepata koji se nalaze na našem sajtu, a pisale su ih iskusne domaćice koje na vrlo jasan i detaljan način objašnjavaju kako da umesite nešto lepo i slasno za vaše ukućane.

Nadamo se da ste čitajući ovaj naš tekst pronašli bar neki praktičan i delotvoran savet koji ćete rado isprobati tokom naredne pripreme slanih ili slatkih jela. Podelite sa vašim prijateljima ovaj tekst i ako i vi znate neki učinkovit i efikasan savet za naše mlade domaćice, pišite nam. 🙂 

 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam