Pripreme za jesenju trpezu

Leto je na izmaku, a jesen nam pored svoje najlepše palete boja nudi i dobro poznatu, bogatu jesenju trpezu. Zadatak jesenje hrane je da nas ojača i pripremi za zimu tako što će nam dati energiju, pošto su dani sve kraći i umesto iz sunca energiju crpimo baš iz hrane. To je možda i jedan od razloga što nam jesen skreće pažnju na svoje najvažnije namirnice. Od davnina se kaže da što je namirnica jače zelene, crvene, narandžaste ili druge boje, to je ona bolja za zdravlje. Jarko crvene paprike, tamnoljubičaste šljive, blještavo žute i zelene jabuke i kruške, zatim intenzivna boja grožđa, nara, bundeve, kukuruza… sve će nas duže ili kraće pratiti do zime, a usput će vođstvo preuzimati hrana mirnijih boja kao što su kupus, pečurke, pasulj, kesten, praziluk, sušeno i orašasto voće.

Priprema zimnice
Pored svima poznate turšije, kiselih krastavaca, ajvara, spremaju se i džemovi, pekmezi, kompoti, peku paprike. Naravno, zimnica će biti zdravija ukoliko se za njeno spremanje koriste zdravi načini pripreme koji nikako ne podrazumevaju hemikalije. Za one koji imaju veći zamrzivač, predlažemo da nekoliko svežih plodova sačuvaju u njemu kako bi i tokom zime mogli da uživaju u njima. Pa tako možete da zamrznete nekoliko šljiva i u nekom momentu napravite gomboce tj. knedle sa šljivama ili zamrznite komad bundeve kako bi u toku zime spremili ukusni potaž.

Miriše na jesen
Svi se uvek rado sećaju mirisa iz detinjstva kada se spremaju pečene paprike, pravi ajvar ili kuva sok od paradajza. Te mirisne note preplave celu ulicu tako da i oni koji ne spremaju zimnicu, uživaju u ovim jesenjim čarima.
Kada ispečete paprike, savetujemo da ih odmah sve očistite i rasporedite po porcijama u plastične posude koje ćete zamrznuti. Na taj način ćete izbeći odmrzavanje veće količine hrane i bespotrebno bacanje.

Jesenja trpeza
Jesenje namirnice nude mnogo izbora za spremanje obroka.
Nezaobilazni deo kod jabuka jesu pite. Obavezno probajte pitu sa jabukama, orasima i cimetom, štrudlu sa jabukama, dok za lenju pitu verujemo da već imate neki dobro utabani recept koji svi ukućani već obožavaju.
Načini spremanja bundeve su razni. Od čorbi i potaža, do sočne pite takozvane bundevare ili ispečene bundeve zaslađene medom. Na našem sajtu možete pronaći recepte poput slatke proje sa bundevom, pogačice sa bundevom, kao i cvetovi i slatke bundevice.

Nakon spremanja pekmeza i džemova od šljiva ili kajsija sledi naravno degustacija. A kako bolje proveriti da li je sve u redu nego uz jednu porciju palačinaka. Predlažemo da probate recept i za štrudlu sa pekmezom, vanilice ili ono što mnogi vole uštipke ili kiflice sa pekmezom.
Takođe, ajvar posle spremanja možete testirati uz rolat, slanu tortu ili projice.
Ukoliko ste ljubitelji pečurki, možete se oprobati u spremanju pite sa zeljem i šitaki pečurkama.

Svakako, tu su i orasi, jabuke, kruške i grožđe koji nisu samo za voćne užine, mogu biti i idealan balans u jesenjoj obrok salati.

Jedan od razloga zašto volimo jesen leži i u predivnim jesenjim plodovima, koji su od velike pomoći u prevenciji zdravlja i jačanju imuniteta. Zato bi ih sada trebalo obavezno uvrstiti u jelovnik, konzumirajte ih sveže ili ih pripremajte na najrazličitije načine.

Ukoliko su vam se dopali naši predlozi za jesenju trpezu, podelite ih sa prijateljima. A ukoliko imate neke nove ideje i predloge pošaljite nam ih kako bismo i mi obogatili naš jelovnik. 🙂 

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam