Začini na koje mirišu praznici

Najlepše i najjače asocijacije na draga mesta, ljude i trenutke bude mirisi. U ovom zimskom, prazničnom periodu, mirisi i ukusi su ono što nas vezuje za topli dom, vreme sa porodicom i ono što budi svečano raspoloženje. A šta je ono što dom čini toplim? Hrana i piće spremljeni sa ljubavlju i pažnjom. Još ako se u pripremi koriste pravi začini rapsodija aroma je zagarantovana, a samim tim i lepe uspomene.

U pripremi hrane i pića neizostavni sastojak su začini. Osnovni začini koji se koriste u našoj kuhinji su so, biber, peršun, paprika, crni i beli luk. Hajde da pogledamo koji još začini postoje, i koji su od njih topli, aromatični i savršeno se uklapaju uz ovo doba godine. 

Đumbir – možemo da ga koristimo u pripremi glavnih jela, na primer, svinjsko pečenje, razne marinade i ragu. Njime takođe možemo začiniti i slatka jela – kompote, pite, keksiće – svi znamo za čuvene američke gingerbread keksiće. Može takođe da se doda u neku krem čorbu, pa će joj dati ljutkast ukus. Koren ove biljke veoma je zdrav i pogodan za naš imunitet, pa možemo da pijemo čaj od đumbira, narendamo ga i napravimo u kombinaciji sa citrusima zdrav napitak – vitaminsku bombu, a čak možemo i da ga nasečemo i grickamo. 

Cimet – odgovor na pitanje iz detinjstva „Mama, ima li nešto slatko?” odnosno – „Ima, jabuka.” svi smo čuli makar jednom. Sa tim „slatkišem” cimet čini savršenu kombinaciju! Neizostavan je sastojak svake pite sa jabukama, ali i sa bundevama. A evo odakle cimet u kategoriji prazničnih začina: u srednjem veku bio je veoma skup i predstavljao je stvar prestiža, i tako je korišćen u mnogim prazničnim pecivima. U kombinaciji sa đumbirom, i mnoštvom drugih začina koji čine jednu smesu, cimet takođe ubacujemo u medenjake ili razne keksiće, kao i mafine, mada, ukoliko volite da eksperimentišete u kuhinji, cimet možete i da koristite u pripremi svečanog ručka, recimo, za jagnjetinu na marokanski način, ili ćete pripremiti egzotičnu marinadu sa cimetom u koju ćete potopiti meso. Kombinacijama nema granica! Neizostavan je, pored narednog začina u omiljenom prazničnom napitku.

Karanfilić – ovaj začin bogat je antiseptičkim i antivirusnim svojstvima, a koristimo ga za pripremu i obogaćivanje ukusa kuvanog vina. 😍 Njegove grančice su izuzetno aromantične. Što se tiče hrane, može se upotrebljavati u pripremi pečenja, divljači, saftova uz meso, kobasica, i nekih vrsta supa. U prošlosti ovaj začin se mnogo više koristio u medicini – smatrano je da njegova intenzivna aroma pomaže u otklanjanju zadaha iz usta, a danas se ulje karanfilića nalazi u tečnostima za ispiranje usta i pastama za zube.

Muskatni oraščić – takođe može da se doda u kuvano vino (pored začina, dobrodošli su i citrusi – pomorandže, sveže ili sušene, limun, mogu čak i jabuke). Ovaj začin toplog, smolastog i slatkog ukusa može da se koristi u pripremi mesa, čorba i pire krompira. Možda niste znali – klasičan recept za bešamel sos zahteva prstohvat muskatnog oraščića. 🤫  Muskatni oraščić se dobro kombinuje sa kardamomom, biberom, đumbirom, karanfilićem i cimetom.

Vanila – začin poreklom sa egzotičnih Kariba je voljen i korišćen već vekovima. Postoji nekoliko vrsta vanile, a burbon vanila iz Reiniona je najpoznatija. Vanilu za upotrebu u domaćinstvu srećemo u različitim oblicima – ekstrakt vanile, pasta od vanile, štapići vanile, vanilin šećer, vanila u prahu. Neizostavna je u pripremi slatkiša, kolača, torti, kao i sastojak klasične letnje poslastice – sladoleda. 

Šafran – za kraj ovog spiska odabranih praznično-zimskih začina odabrali smo najprestižniji među začinima. Gaji se najviše u Indiji i Španiji, kao i u Iranu. Ovaj začin je na ceni zbog toga što njegovo cvetanje traje samo tri nedelje u toku godine, raste izuzetno nisko, bere se isključivo ručno, a za jedan kilogram šafrana potrebno je između 150 i 200 hiljada cvetova. 😲 Koristi se za poboljšanje ukusa različitih rižota, paelja, ali i u kombinaciji mediteranskih jela sa ribom. Takođe, koristi se i u kozmetičkoj industriji – za proizvodnju krema i parfema, a njegova zlatna boja je u davnim vremenima korišćena za ispise u religijskim knjigama. 

Na našem sajtu možete da pronađete peciva obogaćena ovim prefinjenim začinima. Tu su đumbir keksići, đumbir medenjaci, od peciva sa cimetom izdvajamo cimet rolnice, zavrzlame, i slatki hleb sa cimetom. Prstohvat karanfilića može da obogati ukus štrudle sa makom i fontoš kolača, vanila se u kombinaciji sa kokosom, u ovim rolnicama savršeno ističe. Muskatni oraščić je tajni sastojak za uspešno izgrađenu i ukusnu, novogodišnju, medenu kućicu, a luksuzni šafran možete da dodate slatkom hlebu ili da napravite pogačice sa šafranom.

Ako se negde u vašoj svesci krije praznični recept čiji je tajni sastojak prstohvat nekog aromatičnog i egzotičnog začina, pozivamo vas da ga podelite sa nama na našem sajtu. 😊💻

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam