Zdrav izvor energije i vitamina – suvo i koštunjavo voće

Zimski period je prava rapsodija za sva čula – bogatstvo ukusa, mirisa i tekstura je svuda oko nas, a uz svako slavlje se dobro i obilno jede. Međutim, vreme praznika je prošlo – i svima je na umu neka vrsta detoksikacije organizma. Nakon ovog dela godine u kome nije lako odoleti svoj toj hrani, a veoma je teško za naš organizam i želudac, u potrazi smo za laganijom, zdravijom ishranom. Ono što je većini zapravo najteže, jeste da se odreknu slatkiša i raznih grickalica, i da između glavnih obroka uvedu užine.  Danas ćemo vam dati neke od predloga kako malim koracima da poboljšate svoju ishranu.✅

Neka vaš prvi korak ka zdravijoj ishrani budu suvo i koštunjavo voće. Kada se zaželite napolitanki i čokoladica, ili vam ruka krene ka činiji očekujući smoki ili čips – nadmudrite sebe – unapred pripremite porcije suvog ili koštunjavog voća po izboru koji će biti vaša zdrava užina. I ne samo to – ovi plodovi mogu nutritivno da vam obogate i kaše od žitarica koje možete jesti za doručak. A osim toga, i veoma su lepa dekoracija. 😊

Sušeno voće predstavlja osnovu ishrane naroda koji žive na prostoru Mesopotamije, Bliskog istoka i Mediterana već milenijumima! Zbog ranog sazrevanja voća, ljudi su ga sušili i tako imali tokom cele godine. ☀❄ U prilog ovoj činjenici govore i mnogobrojni istorijski izvori u kojima su sačuvane informacije o tadašnjoj ishrani.

Suvo voće ima mnogo benefita – izuzetan je izvor energije zbog velike količine šećera koju sadrži, obiluje vitaminima i mineralima – kalijumom, gvožđem, a odličan izvor beta-karotena su suve kajsije. Bogate gvožđem i kao takve pogodne za prevenciju anemije su suve smokve. Takođe, imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje zuba, ali i na sistem za varenje.👌

Možda i najčešće konzumirano suvo voće kod nas je suvo grožđe koje je vrlo čest sastojak  različitih kolača i torti. Poslastica koja savršeno objedinjuje suvo i koštunjavo voće je komisbrot. Da li ste ga nekada pripremali? 🤔 Pored suvog grožđa, tu su i kajsije, smokve, brusnice, pa čak i višnje i banane! 🍇🍌🍒🍑

Sušene, ili pak sveže urme 🌴 zaslužuju par reči za sebe – ovaj palmin plod poreklom sa Bliskog istoka je voće koga vrlo često nazivaju i najzdravijim, a već hiljadama godina je osnovna hrana za ljude sa tog područja, a osim ploda dobro su iskorišćeni i ostali delovi ove biljke – koštice za razna ulja, a listovi za pletenje i proizvodnju ukrasnih predmeta. Urmu pominjemo odvojeno, zbog toga što se njen uticaj kao zdravog zaslađivača širi sve više i zamenjuje beli šećer. 

Kada govorimo o koštunjavim plodovima, oni se konzumiraju nešto češće i više u odnosu na suvo voće. Nezaobilazan sastojak mnogih recepata za omiljene kolače i torte su orasi i lešnici, a nešto manje, ali opet, često korišćeni su i bademi i kikiriki. U orašaste plodove ubrajamo čak i kestenje čiji ukus i miris asocira na jesen. 🌰🥜

Slično suvom voću, orašasto je već milenijumima deo ljudske ishrane – jer je dostupno u prirodi, plodovi su sakupljani i ljuska razbijana da bi se došlo do jestivih koštica. Ovi plodovi mogu da se jedu sirovi, a mogu i da se prže ili peku i tako se dobije nešto drugačiji ukus. Takođe, njihova nutritivna vrednost je izuzetno visoka – veoma su bogati selenom, fosforom, vitaminom E, magnezijumom, vlaknima i antioksidansima.✅

Od koštunjavog voća – izdvajamo badem. Zašto baš badem? Sve je češća upotreba badema u ishrani – pored oraha i lešnika, skoro podjednako se koristi u pripremi slatkiša. Ulje badema se koristi u kozmetičkoj industriji, a badem je i osnovni sastojak neophodan za konditorsku industriju – od njega se pravi marcipan (ovaj slatkiš čak ima i svoj muzej u Sentandreji – sladokusci – pravac Budimpešta! 😍) 

Ukoliko i vi želite da već danas započnete sa konzumiranjem suvog i koštunjavog voća, dobar početak je na našem sajtu – pogledajte neke od recepata za poslastice koje možete da pripremite 👩‍🍳 sa ovim voćem: hleb sa urmama, pužići sa kikirikijem, slatka pogača ili slatki hleb sa suvim voćem. Možete pripremiti i štrudle – sa orasima ili suvim grožđem kao i pužiće sa lešnikom.

Odaberite neki od recepata i pripremite ih za svoje najdraže – a ako imate svoj recept koji kao sastojke ima ovo zdravo voće – podelite ga sa nama na našem sajtu! 💻📖

 

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam