Božićni medenjaci
Sastojci
- 250 gr meda
- 120 gr žutog šećera
- 125 gr putera (ili margarina sa cimetom)
- 530 gr brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 1/2 kafene kašičice soli
- 1 kafena kašičica sode bikarbone
- 1-2 kafene kašičice cimeta
- 1 kafena kašičica začina za medenjake
Opis
- Pomešati suve sastojke (brašno,sodu bikarbonu, prašak za pecivo,cimet,so,začin za medenjake)
- Na laganoj vatri otopiti puter,med i šećer
- Kada se otopi,pomešati sa suvim sastojcima i umesiti testo.
- Testo razvući na pobrašnjenoj poglozi,debljine 5 mm. Vaditi oblike modlama po želji i ređati na pleh obložen papirom za pečenje
- Peći u zagrejanoj rerni na 200° 7-9 min (zavisi od jačine rerne)
- Gotove kolačiće možete ukrašavati "royal icing" glazurom ili ih ostaviti takve bez ičega.
Bonus saveti
Testo je zahvalno,od jedne ture ispadnu 3 puna velika pleha od rerne,pa ukoliko vas mrzi ds sve pečete isti dan,testo stavite u prijanjajuću foliju,pa u frižider.
U frižideru može stajati do 48h.
Komentari