Čupava pogača
Sastojci
- 300ml mleka
- 200 ml mleka
- 1 kocka Ajfa kvasac
- 1 kašičica šećer
- 3 kašičice soli
- 1 jaje
- 2 belanca
- 900 gr brašno
- Za fil :
- 150 gr masti
- 2 žumanca
- 30 gr susam
- 10 gr laneno seme
- 200 gr brašna
Opis
- Aktivirati kvasac.Pomešati mlako mleko sa vodom,dodati šećer,izmrviti kvasac i dodati nekoliko kašika brašna.Promešati varjačom te ostavite 5 minuta da krene kvasac.U drugu činiju stavite jaje,belanca ulupajte viljuškom pa ih dodajte,zatim dodajte so,isipajte nadošli kvasac,polovinu brašna i sa preostalim brašnom zamesite glatko testo.Pokrijte dok ne napravite fil. Mast umutite penasto,dodajte žumanca i brašno.Sve lepo sjediniti da nema grudvica. Testo rastanjite oklagijom na oko 5 mm debljine.Premažite filom 3/4 testa.Isecite na 4 dela testo po dužini.Složite jedan deo testa preko drugog.Onaj deo koji nije premazan ide na vrhu.Postupak ponovite još 2 puta bez odmaranja testa. Ponovo razvući testo(ne baš mnogo tanko)i točkićem za testo preseci na kvadrate na oko 5x5 cm.Na svaki deo testa stavite po kašičicu sira i smotajte paketić i sa jedne i sa druge strane.Paketiće ređajte u posudu u kojoj će se peći,predhodno obloženom papirom za pečenje. Malo fila ostavite za odozgore i premažite pogaču.Na vrhu spakovanog paketića pospite lanenim semenom a ostali deo posuti susamom.Pokriti i ostavite najmanje 30 minuta da miruje testo.Peći na 200 C oko 20 minuta. Uživati u divnom ukusu. Prijatno !
Komentari