Domaće lepinje
Sastojci
- 600 g brašna
- 20 g Alfa kvasca
- 1/2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- 500 ml vode
- Za posipanje :
- 2 kašike kukuruzni griz
Opis
- U mlaku vodu staviti šećer,izmrviti kvasac i dodati 2 kašike brašna. Promešati varjačom i ostaviti 5 minuta da krene kvasac. U veću posudu staviti so, isipati nadošli kvasac i postepeno dodajte brašno. Mešati varjačom. Kad se masa sjedini pokriti krpom i ostaviti testo da se udvostrući. Kad se udvostruči samo jednim potezom varjače izmešajte testo i opet ostavite da nadođe.
- Nadošlo testo isipati na puno pobrašnjenu površinu. Ruke pokvasiti vodom i kidati male loptice. Svaku lopticu premesiti i opet ostaviti da nadođe. Ja sam napravila 7 loptica. Kad se naprave mehurići svaku lopticu rastanjiti rukom tanko na oko 3-4 mm i stavite u pleh koga ste obložili pek papirom. Pokvasiti ruku vodom i preći preko svake lepinje. Posuti kukuruzni griz. Peći na 200 C dok ne porumene, oko 7 minuta, brzo budu gotove. Kad se ohlade čuvati ih u najlonskoj kesi do upotrebe. Uživati u divnom ukusu. Prijatno !
Komentari