Hleb sa jogurtom

Sastojci

  • 1/2 kg brašna
  • 25 g svežeg kvasca
  • 1 čaša jogurta
  • 1 dl mleka
  • 1 dl vode
  • 1 jaje
  • 3 kašike ulja
  • 2-3 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • 1/2 margarina

Opis

60'
40'
0
0
  • U malo mlake vode razmutite kvasac, dodajte šećer i ostavite da uskisne desetak minuta.
  • U vanglu stavite brašno, so, jaje, ulje, jogurt, uskisao kvasac i uz dodavanje mlake vode i mleka zamesite testo. Dobro umešeno testo ostavite pokriveno krpom na toplo mesto da se udvostruči (možete i u mlakoj rerni).
  • Naraslo testo izručite na pobrašnjenu radnu površini, lagano ga premesite pa ga podelite na tri dela.
  • Od svakog dela razvucite dugačke pravougaonike (duž. oko 40 cm i šir. oko 20 cm). Sada svaki deo namažite rastopljenim margarinom i urolajte. Nakon toga svaki urolani deo izvaljajte rukama u valjak duž. oko 40 cm. Od dobijenih valjaka napravite pletenicu, tj. kiku i pažljivo je prebacite u okruglu podmazanu tepsiju. Ostavite da odmori oko pola sata, tj. naraste.
  • Hleb (pogaču) premažite umućenim žumancetom i pecite u zagrejanoj rerni, dok ne porumeni.

Bonus saveti

Ovaj mek i ukusan hleb (pogaču) možete spremiti i za svečanije prilike, a možete, kao i ja, da od istog testa napravite i zeke, prasiće, piliće i sl.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam