Kroasani sa čvarcima
Sastojci
- 1 svež kvasac
- 2 dl mleka
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 500 g brašna
- 2 jaja + 1 za premazivanje
- 200 g mlevenih čvaraka
- susam za posipanje
Opis
- Sjediniti mlako mleko, šećer i izmrvljeni kvasac pa ostaviti da nadođe. Posebno umutiti 2 jajeta sa solju, dodati nadošao kvasac pa uz postepeno dodavanje brašna umesiti testo koje se ne lepi za prste. Pokriti ga krpom i ostaviti da odmori oko pola sata.
- Zatim testo premesiti i podeliti na 6 jufki.
- Oklagijom razviti prvu jufku u krug i premazati mlevenim čvarcima. Drugu jufku razvući, staviti preko prve pa opet filovati čvarcima. Nastaviti postupak do kraja, s tim što se poslednja, šesta, jufka ne premazuje. Ovako oblikovano testo ostaviti da miruje 20 minuta.
- Zatim razvući testo u što veći krug i oštrim nožem iseći na 24 trougla.
- Svaki trougao pažljivo uviti u kroasan i ređati u pleh obložen pek-papirom.
- Oblikovane kroasane premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok lepo ne porumene.
- Gotove kroasane poprskati vodom, pokriti krpom i ostaviti da se malo prohlade pa poslužiti.
Bonus saveti
Kroasani na nov način. :)
Komentari