Krunisani slavski kolač

Sastojci

  • 700 g brašna
  • 30 g svežeg Vrenje kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 jaja
  • 300 ml mleka
  • 5 kašika ulja
  • 2 kašike kisele pavlake
  • Po ukusu soli.
  • 100 g brašna
  • 100 g gustina
  • 1 kašičica soli
  • 150 ml hladne vode

Opis

70'
40'
0
0
  • U mlako mleko izmrviti kvasac, pa mu dodati po kašičicu šećera I brašna I sve dobro promešati Ostaviti da malo nadođe.
  • Brašno prosejati, pa mu dodati jaja, ulje, kiselu pavlaku I soli po ukusu. Umesiti glatko testo I ostaviti ga da odstoji oko 40- ak minuta.
  • Odstojalo testo podeliti na dva dela, prvi da bude 2/ 3 od ukupnog testa. Drugi deo razviti u tanku okrugli koru i staviti je u šerpu u kojoj će se peći. Preostalo testo podeliti na pet jednakih loptica, pa ih rasporediti unakrno preko poređane prve kore. Kolač premazati umućenim žumancetom sa malo ulja.
  • Peći u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 40 minuta.
  • Dok se kolač peče, pripremiti ukrase. Pomešati brašno, gustin i so, naliti preko vodu I dobro umesiti.
  • Dobijeno belo testo razviti u što tanju koru i modlicama ili uz pomoć šablona praviti razne oblike.
  • Pomešati malo šećera sa malo hladne vode. Svaki pripremljeni ukras lepiti ut pomoć ove mešavine.
  • Kolač sušiti na 100 stepeni dok ukrasi ne budu suvi.

Bonus saveti

Ovde je dodatno napravljena kruna tako što sam koristila manju vatrostalnu posudu oko koje sam je plela, pa onda naknadno pričvrstila na kolač.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam