Kuglof pogača
Sastojci
- 200 ml mleko
- 30 g alfa kvasac
- 1 kašičica šećer
- 1 kašičica so
- 1 belance
- 150 ml ulje
- 600 g brašno
- 1 žumance
- 1 kašika mleko
- po potrebi susam
Opis
- U mlakom mleku rastvoriti alfa kvasac,dodati šećer,1 kašiku brašna,izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Belance umutitu viljuškom,dodati ulje,izmešati i sipati u posudu sa nadošlim kvascem. Posoliti,postepeno dodavati brašno i zamesiti mekše testo. Prekriti čistom kuhinjskom krpom i iosaviti da odstoji 30 minuta.
- Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i oklagijom razviti u krug.
- Okruglom modlom(ili čašom)vaditi krugove.
- Kalup za kuglof dobro premazati margarinom i u krug ređati krugove tako da jedan deo testa naleže na drugi i tako redom dok se ne popuni kalup,odnono,dok se ne poređaju svi krugovi od testa.
- Uključiti rernu i zagrejati na 220 stepeni. Žumance razmutiti viljuškom i premazati pogaču. Posuti susamom.
- Peći na 200 stepeni 25 minuta(po potrebi smanjiti temperaturu kako pogača ne bi gorela).
- Gotovu pogaču izvaditi iz rerne,prekriti čistom kuhinhskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Bonus saveti
Probajte,nećete se pokajati!
Komentari