Novogodišnja venac pogača
Sastojci
- 600 grama brašna
- kašičica soli
- kašičica šećera
- 1 paketić kvasca
- 1 dl maslinovog ulja
- 3 dl vode
- za premaz žumance
- 3 kašike vode
- 50 grama šećera
- nekoliko zrna nara
Opis
- U prosejano brašno dodajte so, šećer, kvasac, maslinovo ulje i vodu. Zamesite testo, pokrijte krpom i ostavite da se udvostruči.
- Nadošlo testo premesite i podelite na 8 jednakih delova. Rasporedite delove u tepsiji uz ivicu u krug. Premažite žumancetom i ostavite da odstoji još desetak minuta
- Za to vreme uključite rernu. Pecite u zagrejanoj rerni na 250 stepeni (oko 25 minuta) da porumeni.
- Izvadite iz rerne, pokrijte krpom i ostavite da se malo tišti.
- Vodu i šećer promešajte i špinujte na vatri par minuta. Špinovani šećer malo prohladite i premažite pogaču. Na kraju pospite zrnama nara i poslužite.
Komentari