Pačji kljunovi sa tikvicama i makom
Sastojci
- pola litre toplog mleka
- 1 sveži kvasac
- 1 kašikica šećera
- 850 g oštrog brašna
- 1 dl ulja
- 2 kašikice soli
- za punjenje:
- 250 g putera
- 250 ml kisele pavlake
- 1 žumance
- pola kašikice soli
- 4 kašike brašna
- za dopunjavanje slatkih kiflica:
- 250 g tikvica
- pola kašikice soli
- 100 g mlevenog maka
- 1 kašika šećera
- kašikica cimeta
- kašikica naribane korice limuna
Opis
- Mak se samelje i dobro izmeša sa šećerom, cimetom i naribanom koricom limuna.
- Tikvice izrendati i blago posoliti. Ostaviti da otpuste sok i dodatno pritiskom procediti. Ako ostanu slane, malo ih proprati u hladnoj vodi i opet pritisnuti da se procede.
- Kvasac se rastopi u pošećerenom mleku i sačeka da počne da se aktivira, pa se dodaju ostali sastojci za testo. Ovo se testo baš lako umesi, ne lepi se - za čas je bilo gotovo. Pokrila sam ga poklopcem i otišla na pijacu. Dok sam se vratila, bilo se udvostručilo, a možda bi naraslo i jače, ko zna - nego nije moglo od poklopca.
- Nadalje valja izmiksati dobro puter, pa u njega umešati kiselu pavlaku, žumance, so i 4 kašike brašna.
- Testo se podeli na pola. Svaka se polovina razvalja oklagijom i maže smesom putera i pavlake.
- Jednu polovinu sam ostavila tako, a na drugu sam celom površinom posula mak i rendane tikvice.
- Testo se zarola, kao da se uvija pita sa korama. Pritisne se malo, da se pri pečenju ne razlista.
- Velikim nožem se zarolana vekna seče cik cak, pa se ti parčići prebace u tepsiju obloženu peki papirom. Ostaviti razmak između parčića, jer kiflice još izrastu tokom pečenja.
- Premaže se razmućenim belancetom, ili uljem samo i testo se ponovo ostavi da počiva dok se rerna ne zagreje na 180°C.
Bonus saveti
Ukus je veoma sličan makovnjači, samo joj tikvice daju jednu dozu svežine i dodaju na sočnosti. Kako su neutralnog ukusa, sam ukus ne menjaju.
Komentari