Pogača pečena u crepulji
Sastojci
- 500 ml vode
- 40 gr Vrenje kvasca
- 1 kašičica šećera
- 1 kašika soli
- 2 jaja
- brašno po potrebi
- 100 ml ulja
Opis
- U 500 ml mlake vode izmrviti kvasac i dodati kašičicu šećera.U posudi za mešenje sipati oko 500 gr brašna,napraviti rupu u sredini,dodati 2 jaja,kašiku soli,ule,narasli kvasac i dodavajući još brašna zamesiti glatko testo.Testo pokriti krpom i ostaviti na toplom da narasta 15 minuta.Naraslo testo ponovo premesiti i ostaviti da narasta još 15 minuta.Testo premesite, formirajte oblik pogače i stavite ga u crepulju.Pogaču mestimično izbockajte vrhom noža,poklopite poklopcem i stavite na žar.Žaom prekrijte i gornji poklopac kako bi se ravnomerno pekla i sa gornje strane.Pečite oko 40 minuta ili dok ne porumeni i sa gornje i sa donje strane.Povremeno otvarajte gornji poklopac i kontrolišite kako napreduje pečenje pogače.Ovako pečena pogača će biti mekana i mirisna.Uživajte!
Bonus saveti
Ukoliko niste sigurni da umete na ovaj način da ispečete pogaču pomoć potražite od baka koje imaju više iskustva za pečenje hlebova pod crepuljom.
Komentari