Pogača Novogodišnja kruna

Sastojci

  • 500 g brašna
  • 10 g suvog kvasca
  • 260 ml mleka
  • 1 kašićica šećera
  • 1 kašićica soli
  • 1 jaje
  • 30 g omekšalog maslaca
  • 2 kašile ulja
  • 50 g otopljenog maslaca (za premazivanje testa)
  • 1 jaje za premazivanje pogače pre pečenja
  • Po žrlji razne semenke

Opis

120'
30'
0
0
  • U posudu u kojoj ćete mesiti prosejati brašno, pa dodati suvi kvasac, šećer i so. Sve dobro promešati. Napraviti udubljenje na sredini, sipati prohlađeni otopljeni maslac, ulje, jaje i mlako mleko.
  • Sve dobro sjediniti, pa domesiti na radnoj površini oko desetak minuta (po potrebi posuti malo brašna po radnoj površini).Testo treba da bude elastično i mekano.
  • Premazati ga sa malo ulja, pokriti i ostaviti na toplom mestu da narasta oko sat vremena.
  • Naraslo testo premesiti pa podeliti na 5 jednakih delova. Prvi deo premesiti i oblikovati u loptu. Staviti ga na sredinu tepsije prethodno podmazane maslacem (veličine od 22cm do 24cm). Malo spljoštiti dlanom. Drugi deo podeliti na 3 dela, pa ih rastanjiti i napraviti pletenicu, koju ćete obaviti oko dela u sredini.
  • Preosta tri dela razvaljati oklagijom u krug prečnika oko 20cm. Prvi premazati omekšalim maslacem, prekriti drugim delom i ponovo premazati. Poslednji treći deo se ne premazuje. Rastanjiti sve u jednu pravougaonu koru, debljine oko 2mm, premazati ostatkom maslaca i zaviti kao rolat. Seći popreko na komade veličine od 2 do 2.5 cm pa ih ređati u krug oko pletenice, blago ukošene ali tako da se jedan deo rolata naslanja na nju. Pokriti i ostaviti da još malo naraste, oko pola sata.
  • Premazati pogaču umućenim jajetom, posuti semenkama po želji i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 30 minuta ili dok vam fino ne porumeni. Toplu pogaču ostaviti pokrivenu kuhinjskom krpom oko 5 minuta, pa je izvaditi i ohladiti još toliko na žici za hlađenje.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam