Prizrenske lepinje punjene sirom
Sastojci
- sastojci
- 250 mil. mlake vode
- kasicica secera
- 1/2 kockice Alfa kvasca
- 1/2 dcl. ulja
- 400 grama brasna
- Fil za punjenje
- 200 grama sitnog sira
- 2 kasike kisele pavlake
- 1 jaje
- 1 belance
- zumance za premazivanje
- corokot za posipanje
Opis
- U mlaku vodu stavite šećer, kvasac i ulje. Ostavite nekoliko minuta da nadođe. Brašno prosejte i dodajte so. U veću posudu stavite nadošli kvasac i zatim dodajte brašno. Mesite testo kašikom a kasnije nastavite da mesite rukom. Dodajte brašna koliko je potrebno da se testo ne lepi za prste. Umešeno testo pokrijte krpom i ostavite na toplom da se udvostruči. Nadošlo testo premesite i podelite na šest jednakih delova. Svaki deo posebno premesite i rastanjite na veličinu manjega tanjira. Poređajte lepinjice u tepsiji obloženu pek-papirom. Pokrijte krpom i ostavite 15-20 minuta da narastu. Narasle lepinjice pritisnite po sredini sa dnom čaše ili neke činijice da dobijete udubljenje. Krajeve lepinjica premažite žumancetom i pospite susamom. Fil za punjenje sjedinite, dodajte još malo soli ako sir nije dovoljno slan. I tom smesom punite udubljenja u lepinji. Napunjene lepinjice pospite čorokotom po sredini, onosno preko fila. Odmah stavite u zagrejanu rernu i pecite na 220 stepeni oko 20 minuta ili dok blago ne porumene. Pečene lepinje izvadite iz rerne, pokrije krpom da malo omekšaju i poslužite.
Bonus saveti
uz solju jogurta bice svrsen dorucak ili vecera.
Komentari