Salčići sa pavlakom i pekmezom od kajsija

Sastojci

  • 1 svež kvasac
  • 250 ml mleka
  • 250 ml vode
  • 1 kašičica šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 4 žumanca
  • 1 kašičica soli
  • 180 g pavlake (sobne temperature)
  • 1 kg+100 g brašna
  • 500 g sala
  • 300 g pekmeza od kajsija
  • 200 g šećera u prahu

Opis

90'
30'
0
0
  • Sjediniti mlako mleko, mlaku vodu, šećer i izmrvljeni kvasac, pa ostaviti da nadođe. U posudi za mešenje sjediniti žumanca, so, vanilin šećer i pavlaku sobne temperature. Dodati nadošao kvasac pa uz postepeno dodavanje 1 kg brašna umesiti meko testo. Pokriti ga krpom i ostaviti na toplom da se udvostruči.
  • Nakon toga na pobrašnjenoj površini razviti testo oklagijom u oblik kvadrata.Salo samleti na mašini za mlevenje mesa, pomešati sa 100 g brašna i dobro izgnječiti kako bi se dobila smesa pogodna za premazivanje. Trećinom sala premazati razvučeno testo.
  • Preklopiti testo od gore prema dole, ali samo do polovine, kao što je prikazano na slici.
  • Zatim preklopiti testo u suprotnom smeru, od dole prema gore.
  • Nastaviti preklapanje sa desne na levu stranu, pa sa leve na desnu. Ovako pripremljeno testo ostaviti da odmori 20 minuta, pa ceo postupak ponoviti još 2 puta. Svaki put testo preklapati u drugom smeru, kako bi se tokom pečenja što više razlistalo.
  • Kada se testo odmorilo po treći put, razvući ga na debljinu od 1 cm i nožem iseći na manje kvadrate. Na svaki kvadrat staviti po kašičicu pekmeza od kajsije.
  • Preklopiti kvadrate i poređati salčiće u pleh obložen pek-papirom. Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok ne porumene.
  • Dok su još vrući, uvaljati salčiće u šećer u prahu.

Bonus saveti

Testo se ukupno premazuje 3 puta, a salčići spremljeni na ovaj način neodoljivo su mekani i ukusni.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam