Slavski kolač

Sastojci

  • 400ml tople vode (osveštane)
  • 100ml ulja
  • Kašičica soli
  • Kašika šećera
  • Pola kockice Alfa kvasca
  • Oko 800g brašna
  • Za ukrase: 100g brašna, 10g soli, 20g gustina, 70ml hladne vode
  • Za lepak: 25g brašna, 60ml vode

Opis

120'
65'
0
0
  • Pripremite kalup ili dublju šerpu veličine 22cm. Obložite papirom za pečenje pa margarinom premažite papir.
  • Premaz, odnosno lekak za ukrase ćete napraviti tako što ćete sjediniti brašno i vodu da nema grudvica. Ostavite sa strane.
  • Testo za ukrase ćete napraviti tako što ćete sjediniti brašno, gustin i so, dodajući postepeno hladnu vodu. Dobro umesite i ostavite da odstoji pola sata pre nego što počnete da pravite ukrase.
  • U malo mlake vode stavite izmrvljen Alfa kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna, dobro promešajte da nema grudvica i ostaviti sa stane da nadodje. U veću posudu sipajte ostatak brašna, ulje, so, šećer, mlaku vodu i nadošli kvasac i zamesite testo. Pokrijte i ostavite na toplom pola sata.
  • Od nadošlog testa uzmite trećinu i razvucite ga oklagijom na pobrašnjenoj površini. Isecite testo na dva dela po dužini, posebno ih urolajte da budu iste debljine i uvijte ih u platenicu. Stavite u kalup oko obruča (treba da okružuje ostatak testa).
  • Ostatak testa podelite na pet jednakih delova . Od svakog dela napravite jufkicu. Četiri dela stavite unakrsno u kalup, a petu jufku stavite u sredinu. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji na toplom oko 45 minuta.
  • Nakon što je testo odstojalo premažite smesom od brašna i vode koji ste napravili na početku. Pecite oko 50 minuta na 180 stepeni.
  • Dok se kolač peče, napravite ukrase. Mnoštvo je tutorijala na YT, koji god da odaberete nećete pogrešiti.
  • Izvadite kolač iz rerne i poredjajte pripremljene ukrase koje ste prethodno premazali lepkom sa donje strane. Vratite u rernu na 15 minuta da se ukrasi osuše.
  • Kada se kolač ohladi, premažite ga uljem da bi bio sjajan.

Bonus saveti

- Kolač je najbolje da počnete da pravite jutro pred slavu, da biste sve stigli na vreme, bez nervoze i nerviranja. - Tajni sastojci su ljubav i dobro raspoloženje. Sve ispadne bolje ako se pravi lagano i s mnogo ljubavi. - Ukrase nemojte premazivati uljem kao ja, lepše je da ostanu beli.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam