Slavski kolač

Objavljeno 21.11.2021. od Sanja0982

Sastojci

  • 1 kg brašna (tip 400)
  • 1 kockica svežeg kvasca
  • 3 žumanceta (za testo) + 1 žumance za premazivanje
  • 3 kašike šećera
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 paklice butera
  • malo soli (pola kašičice)
  • + malo osvećene Vodice

Opis

60'
45'
0
0
  • Odvojiti jedan deo mleka i zagrejati ga da bude blago toplo i u njega dodati kvasac i malo šećera, da testo kisne.
  • Dok testo kisne, u brašno koje je stajalo na sobnoj temperaturi dodati preostalo mleko, žumanca,šećer i so i izmešati i na kraju dodati istopljeni buter kako bi se zamesilo glatko testo. Testo je dobro umešeno kada počne da se odvaja i kada iskaču klobuci/ mehuri na testu.
  • Testo prebaciti u posudu za pečenje ostaviti najmanje pola sata da odstoji na toplom mestu, premazati umućenim žumancetom razblaženim sa malo mleka ili vode i dodati ukrase.
  • Peći u zagrejanoj rerni na 200 C bez ventilatora dok ne porumeni. Vreme pečenja zavisi i od jačine rerne.

Bonus saveti

Ukrase za testo možete napraviti ovako: 55 gr brašna 1 kašika gustina 1 kašičica soli 40 ml vode. Sve pomešati, zamesiti i praviti oblike po želji. Srećno!!!

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam