Slavski kolac ( posni )

Objavljeno 25.02.2016. od Tijana Selakovic

Sastojci

  • * 400 ml vode
  • * 1 kvasac
  • * 1 kasicica secera
  • * 150 ml ulja
  • * brasno po potrebi
  • * so ( po potrebi )
  • ** Ukrasi**
  • brasno + voda + so

Opis

70'
40'
0
0
  • Sipamo u lonce mlake vode, dodamo kvasac i secer pa ostavimo da kvasac nadodje.
  • Kada nadodje sipamo ga u brasno i dodamo ulje i so. Zamesimo glatko testo, stavimo ga u ciniju i pokrijemo vlaznom krpom.
  • Prebacimo ga u rernu zagrejanu na 40 stepeni da se dize na toplom.
  • Kada testo nadodje, premesimo ga, u medjuvremenu napravimo ukrase od brasna, vode i soli i ukrasavamo kolac.
  • Nauljimo dublju serpu ili tepsiju ( zavisi ko kako i u cemu pravi kolac) i stavljamo kolac tako da pazimo da je pletenica koja ide oko kolaca utisnuta dublje jer kolac treba da nadodje.
  • Napravimo jos 2 pletenice koje idu od gore i ruzu koja ide na sredinu kolaca. Po zelji mozete napraviti goluba, listice, zito, knjigicu ili nesto po vasoj zelji a da je simbolicno za slavski kolac.
  • Ceo kolac premazujemo uljem i pecemo na 180 stepeni oko 50 minuta ( sve zavisi od vase rerne). Cim porumeni gotov je.
  • Kada ga izvadite iz rerne, premazite ga sa mlakom vodom i pokrijte krpom.

Bonus saveti

U pocetku ce vam se ciniti da kolac ne dobija nikakvu boju, to je zato sto nema jaja u njemu. Nemojte pojacavati rernu, budite strpljivi, jer moze da se desi da se kolac spolja ispece a unutra ili dno ostanu zivi.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam