Uskršnje zeke

Sastojci

  • 400 ml toplog mleka
  • 1/2 kockice alfa kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 75 ml ulja
  • 1 kašika soli
  • oko 700 g brašna
  • Za premaz testa: 1 jaje
  • malo susama
  • 2 špagete
  • 6 zrna bibera

Opis

100'
40'
0
0
  • Priprema: U toplom mleku razmutiti kvasac i šećer. Izmešati. Dodati ulje i so. Izmešati. Dodati brašno i umesiti mekano testo. Ostaviti testo da naraste.Narašlo testo podeliti na 3 dela.
  • Svaku jufku podeliti na 2 dela jedan veći za trup i jedan manji za glavicu. Od većeg dela testa uzeti 5 kuglice.Po 2 za noge i ruke i 1 za uši. Na pleh staviti pek papir i stavljati delove zeke. Prvo trup, pa glavica, noge i ručice, za uši rastanjiti delić kuglice testa pa podeliti na pola. Staviti po 2 zrna bibera za oči i podelite šagete da budu iste veličine za brkove. Napraviti još dva zeca od preostale 2 jufke.
  • Umutiti jaje pa premazati zeke. Posuti susam na trup i uši. Peći zeke na 200 C oko 30 minuta. Vruće zeke zamotati u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se prohlade. Služiti tople zečice. I uživati u prelepom ukusu!

Bonus saveti

Zeke pravim svake godine za Uskrs. Posle farbanih jaja zeke su obavezne za stolom. Jako su ukusni i dekorativni. Za dečicu je prava radost. Mada priznajem i ja sam se odusevila i obradovala kako lepo izgledaju ☺ Mekani i ukusni zacas su nestali sa stola.To je kod mene već dugi niz godina tradicija.Kad imamo goste,povećam meru i pravim za sve po jednog zeku.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam