UŠTIPCI
Sastojci
- - 1 kocka kvasca
- - 500 g brašna
- - 300 ml mleka
- - 1 kašičica soli
- - 1 kašičica šećera
- - 2 komada jaja
- - 1 kašika jabukovog sirćeta
- - ulje za prženje
- - prah šećer
Opis
- U dublju posudu izmrviti kvasac, dodati šećer i malo brašno, pola količine mlakog mleka. Promešati i ostaviti da kvasac nadodje.
- Dodati umućena jaja, ostatak mleka i brašna i jabukovo sirće.
- Mikserom, nastavci za testo umutiti testo. Treba da bude žitko, gušće nego za palačinke.
- Ostaviti testo na toplom da se udupla.
- U dubljoj šerpici zagrejati ulje za prženje, samo pazite da vam ulje ne pregori. Ja mešam maslinovo i suncokretovo ulje i uključenu ringlu na 7, ide do 9.
- Testo nemojte da mešate samo kašikom, koju umačite u vruće ulje, vadite testo i stavljajte u zagrejano ulje da se prži. Veličinu uštipaka odredite sami.
- Kada porumene sa jedne strane okrenite ih da porumene i sa druge strane.
- Uštipke vadite u činiju u koju ste stavili salvete da pokupe višak ulja.
- Tople uštipke pospite prah šećerom i poslužite.
Bonus saveti
Kada se testo udupla nemojte da testo mešate da ne bi palo, već odmah vadite kašikom i pržite.
Komentari