Viršle u testu
Sastojci
- 800g kobasice
- 1 kašika ljutog senfa (po želji) Testo: 450g brašna
- ½ kockice svežeg Vrenje kvasca
- ½ šoljice* mlakog mleka
- ½ kašičice šećera
- 3 jaja
- 175g maslaca
- 10g soli
- 1 jaje za mazanje
- maslac i brašno za kalup
Opis
- Najpre pripremite testo: maslac narežite na kockice, a kvasac razmutite u mlakom mleku.
- Kvasac i maslac stavite zajedno s drugim sastojcima u posudu miksera sa nožićima, pa tako izradite mekše testo.
- Izvadite ga iz posude, oblikujte u kuglu i omotajte prozirnom folijom. Testo ostavite u frižideru 12 sati.
- Kobasicu skuvajte u pokrivenoj posudi. Neka se ohladi u istoj vodi, zatim je ogulite. Prikladan kalup za pečenje (20 × 40 cm) namažite maslacem i pospite brašnom.
- Postupak: Na radnoj površini posutoj brašnom testo istanjite oklagijom u veličini kalupa.
- Posred testa položite kobasicu pa je omotajte preostalim testom.
- Tako pripremljenu štrucu položite na pripremljeni kalup spojem prema dole, pokrijte je kuhinjskom krpom i ostavite da narasta 1 do 2 sata.
- Kada se testo udvostruči, premažite ga umućenim jajetom i 1 sat pecite u rerni ugrejanoj na 180°C.
- Pečeno testo odmah izvrnite na dasku, malo ga ohladite i tek potom narežite na prikladne komade. Kobasicu u testu možete poslužiti toplu ili hladnu.
Bonus saveti
Ako volite pikantniji ukus,
kobasicu premažite senfom.
Hladno dizano testo diže se
sporije, jer do korišćenja bilo
u frižideru, zato za pripremu
ovog specijaliteta predvidite
dovoljno vremena.
Komentari