Zavrzlame
Opis
Sezame otvori se
SUSAM ILI SEZAM
Sećate se čuvene rečenice "Sezame, otvori se" koja magijom otvara zamandaljena vrata pećine iz priče "Ali Baba i četrdeset razbojnika". Naime, legenda kaže da je analogija izvučena upravo iz mahuna susama koje kada se otvore otkrivaju bogatstvo semenki iste biljke.
Kratko o samoj biljci
Crni susam vodi poreklo iz zapadnih i centralnih delova Afrike gde se uzgaja već hiljadama godina.
Prevashodno se koristio kao lisnato povrće, pri čemu su se listovi kuvali ili konzumirali u svežem stanju. Međutim listovi su našli primenu i u medicinske svrhe kao efikasan laksativ, protivotrov kod ujeda škorpiona ali i za lečenje uganuća.
Biljka je jednogodišnja, raste do 1,5 m visine.
Listovi su naizmenično raspoređeni, okrenuti prema vrhu, lancetastog do ovalnog oblika.
Cvetovi su pojedinačni, ružičasti do ljubičasti, ređe bele boje.
Plod je mahuna, dužine 3-4 cm sa malim, pljosnatim semenkama veoma bogatim uljem i hranjljivim sastojcima.
Nakon žetve semenke se vrlo teško suše, pa je preporuka da procenat vlage semena tokom berbe ne bude veći od 6.
Kao samonikla biljka raste pretežno u savanama, ali je prisutna kao korov u poljima i na farmama. Poznato je da lako izlazi na kraj sa sušom i siromašnim zemljištima.
Potrebno je:
500g lisnatog testa,
2 kašike kečapa,
origano, bosiljak....
100g spanaća i
100g sira .
Za premazivanje:
1 jaje.
Za posipanje:
crni susam
Priprema
Odmrznite lisnato testo. Brašnom pospite radnu površinu pa oklagijom razvijte pravougaono tanko testo, na nekih 3 mm debljine. Tako uradite i sa drugom polovinom testa.Prvu polovinu testa premažite kečapom.
Spanać isecite, sir izrendajte. Preko kečapa razbacajte po testu spanać i sir. Preklopite drugom polovinom testa, ivice pritisnite i secite na trake debljine oko 1cm, svaku traku umotajte u spiralu.
Ređajte zavrzlame u tepsiju obloženu pek papirom.Spirale premažite umućenim jajetom i pospite crnim susamom.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepni, oko 15 minuta, odnosno dok ne porumene.
Ja sam napravila još jednu kombinaciju, sa kobacicom, rastanjila sam testo presekla na tri dela urolala kobasicu i sekla kolutove, premazala žumancetom, posula crnim susamom i uobičajeno pekla.
Komentari