Zavrzlame

Objavljeno 21.07.2022. od Verica Poznanovic

Opis

Sezame otvori se SUSAM ILI SEZAM Sećate se čuvene rečenice "Sezame, otvori se" koja magijom otvara zamandaljena vrata pećine iz priče "Ali Baba i četrdeset razbojnika". Naime, legenda kaže da je analogija izvučena upravo iz mahuna susama koje kada se otvore otkrivaju bogatstvo semenki iste biljke. Kratko o samoj biljci Crni susam vodi poreklo iz zapadnih i centralnih delova Afrike gde se uzgaja već hiljadama godina. Prevashodno se koristio kao lisnato povrće, pri čemu su se listovi kuvali ili konzumirali u svežem stanju. Međutim listovi su našli primenu i u medicinske svrhe kao efikasan laksativ, protivotrov kod ujeda škorpiona ali i za lečenje uganuća. Biljka je jednogodišnja, raste do 1,5 m visine. Listovi su naizmenično raspoređeni, okrenuti prema vrhu, lancetastog do ovalnog oblika. Cvetovi su pojedinačni, ružičasti do ljubičasti, ređe bele boje. Plod je mahuna, dužine 3-4 cm sa malim, pljosnatim semenkama veoma bogatim uljem i hranjljivim sastojcima. Nakon žetve semenke se vrlo teško suše, pa je preporuka da procenat vlage semena tokom berbe ne bude veći od 6. Kao samonikla biljka raste pretežno u savanama, ali je prisutna kao korov u poljima i na farmama. Poznato je da lako izlazi na kraj sa sušom i siromašnim zemljištima. Potrebno je: 500g lisnatog testa, 2 kašike kečapa, origano, bosiljak.... 100g spanaća i 100g sira . Za premazivanje: 1 jaje. Za posipanje: crni susam Priprema Odmrznite lisnato testo. Brašnom pospite radnu površinu pa oklagijom razvijte pravougaono tanko testo, na nekih 3 mm debljine. Tako uradite i sa drugom polovinom testa.Prvu polovinu testa premažite kečapom. Spanać isecite, sir izrendajte. Preko kečapa razbacajte po testu spanać i sir. Preklopite drugom polovinom testa, ivice pritisnite i secite na trake debljine oko 1cm, svaku traku umotajte u spiralu. Ređajte zavrzlame u tepsiju obloženu pek papirom.Spirale premažite umućenim jajetom i pospite crnim susamom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepni, oko 15 minuta, odnosno dok ne porumene. Ja sam napravila još jednu kombinaciju, sa kobacicom, rastanjila sam testo presekla na tri dela urolala kobasicu i sekla kolutove, premazala žumancetom, posula crnim susamom i uobičajeno pekla.

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam