KAKO SAMI DA NAPRAVITE SAVRŠEN HLEB

Objavljeno 13.05.2015. od Milena Obradovic

10 koraka do savršenog hleba

Zames

Zames je jedan od najvažnijih koraka u procesu pravljenja hleba, zato što zames omogućuje da se svi sastojci izmešaju podjednako. Takođe, omogućuje glutenu iz brašna da formira strukturu, čineći testo elastičnim i dopuštajući vazduhu da uđe u testo. Ovaj korak određuje kakvu će teksturu imati hleb.

Prva fermentacija

Ovo je prva fermentacija testa. Ovaj korak se radi nakon zamesa, a pre deljenja. Onda kada ste umesili testo, ono mora odležati u činiji prekriveno vlažnom krpom, najbolje lanenom, da dobije na veličini i postane elastičnije. Fermentacija takođe omogućuje da se razvije aroma, poboljšavaući time ukus krajnjeg proizvoda.

Deljenje

Ovaj korak se sastoji od merenja i deljenjem testa na delove jednake težine.

Okruglo oblikovanje

U ovom koraku testo se o blikuje u loptu. Ovo omogućava da se struktura testa izmeni oslobađanjem određene količine ugljen dioksida koji je kvasac ispustio tokom procesa fermentacije. Takođe, ovo čini testo čvršćim.

Odmaranje

U ovom koraku testo se ostavlja da miruje, dopuštajući strukturi glutena da se obnovi i da testo postane elastičnije. Ovo čini da se testo lakše oblikuje.

Oblikovanje

Ovo podrazumeva na brašnjavoj podlozi, dobijajući željeni oblik hleba. Savet pri pravljenju hleba. Pritisnite dobro prilikom poslednjeg savijanja, kako bi bi bili sigurni da je spoj sigurno dobar, da se ne bi odlepio prilikom pečenja.

Druga fermentacija

Ovo je druga i konačna fermentacija. Kvasac ispušta ugljen dioksid, međutim on je zarobljen od strane glutena, čineći time da testo raste. Nekoliko faktora može da utiče na drugu fermentaciju: temperatura, količina kvasca, vreme i način mešenja (ručno ili mašinski) i trajanje prve fermentacije. Savet pri pravljenju hleba Produžavajući trajanje druge fermentacije pomaže da se sačini lepo oblikovan zaokrugljen hleb, ali ukoliko se čeka mnogo, testo će splasnuti. Kao neko uobičajeno pravilo, druga fermentacija bi trebalo da traje do trenutka kada testo duplira veličinu.

Zasecanje

Pre nego što je testo pečeno, korisno je da se zaseče oblikovan hleb i to pravljenjem rezova u testu koristeći nož ili neko oštro sečivo. Ovo omogućuje ugljen dioksidu da ispari tokom pečenja i pomaže hlebu da se razvije. Profesionalni pekari koriste ovaj korak da ostave svoj zaštitini znak na hlebu.

Pečenje

Proces pečenja sastoji se iz tri faze: Na početku, kvasac je još uvek svež. Testo nastavlja da se diže: ovo se naziva 'rast'. Kvasac prestaje da diže testo na 55°C. Dalje, nekoliko hemisjkih reakcija se dešava, dovodeći do toga da se unutrašnost hleba formira.Konačno, kako temperatura raste, kora počinje da otvrdnjava i da dobija onu svoju privlačnu zlatnu boju. Savet pri pravljenju hleba Najbolje je da stavite metalnu činiju vode u rernu ispod pleha, kako bi obezbedili vlažnost. Ovo sprečava da se hleb presuši. Kora će biti tanja i imaće zlatniju boju.

Hlađenje

Kada se po prvi put izvadi iz rerne, hleb je još uvek lomljiv i veoma vruć. Mora se sačekati da temperatura hleba padne na sobnu temperaturu da bi se sekao i jeo. Savet pri pravljenju hleba Omogućite da se hleb hladi na žičanoj podlozi. Voda će onda moći da ispari i kora će ostati lepa i hrskava.

 

0
5

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam