Lisnato dizano testo

Objavljeno 20.09.2015. od Milena Obradovic

KAKO NAPRAVITI LISNATO DIZANO TESTO

Za poslastice, slane i slatke, punjene raznim nadevima, zarolane, ispletene, pržene i pečene, koje će se savršeno listati

Namirnice

400g glatkog brašna, 1 kockica Vrenje svežeg kvasca, 50g šećera, 50g maslaca, oko 1.25 dl mleka, 1 jaje, 1 žumance, rendana korica 1 limuna, 1 žličica soli. I još: 200g maslaca, 50g glatkog brašna.

Testo i masna cigla

Neka svi sastojci za testo budu hladni. U posudu prosejte 400g brašna pa u njemu razmrvite 50g maslaca. Dodajte 50g šećera, so i rendanu koricu limuna. Sveži kvasac razmutite u mleku, zatim ga sa jajetom i žumancetom dodajte ostalim sastojcima. Umesite testo, a po potrebi dodajte još malo mleka. Neka testo odstoji na hladnom mestu oko 30 minuta. Za to vreme od 200g maslaca (ili margarina) i 50g brašna umesite masnu "ciglu", potom i nju ostavite u frižideru1 sat.

Detelina

Na radnoj površini posutoj brašnom odmoreno testo razvucite valjkom u oblik deteline. Posred testa položite pravougaonu "ciglu" od maslaca (vidi sliku), zatim sva 4 istanjena vrha testa prebacite preko maslaca.

Preklapanje

Testo ponovo istanjite valjkom, ovoga puta u oblik pravougaonika debelog oko 2 cm. Metlicom odstranite višak brašna pa testo po užoj stranici presavijte tri puta (dve spoljne trećine testa prebacite preko srednje). Ponovo odstranite zaostalo brašno, zatim testo omotajte vlažnom krpom i odložite 20 min. u frižideru. Ovaj postupak razvlačenja i preslagivanja testa ponovite još dva puta, okrećući testo svaki put za 90 stepeni. Pazite da testo u međuvremenu uvek odstoji 20 minuta u frižideru.

Gotovo lisnato dizano testo

Nakon ovog postupka testo je spremno za upotrebu. Takođe ga možete omotati folijom i staviti u zamrzivač pa ga upotrebiti kada vam zatreba. Samo ga pre upotrebe na vreme izvadite iz zamrzivača i odmrznite!

 

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam