ALFA POGAČA

Objavljeno 14.12.2016. od Suncica Bila

Opis

1.U posudu staviti prosejano brašno i ostale sastojke sastojke. Nikad ne čekam da kvasac nadođe, već ga samo rastopim u toploj vodi. Tako i sa kvascem Alfa-brzo on proradi. Zamesiti testo. Ja testo zamesim u vanglici, a onda ga prebacim na, brašnom posutu, radnu površinu i tu nastavim mešnju. Malo mešnje, pa ga bacim na radnu površinu. I tako nekoliko puta-malo ga izlupam. Time se u testo ubaci dosta vazduha. Kada ga rasečem nožem, a ono šupljikavo, spremno je za narastanje. Vratim ga u vanglu i pokrijem kesom.
Tako umešeno testo za, nekih 40 minuta je napunilo vanglicu. Mast ili maslac pomešati sa izgnječenom fetom.
2.Testo sam, lagano, premesila i podelila na pola. Prvu polovinu, razvukla sam u pravougaonik veličine 28×38 cm. Nije to odmah bilo, ovako ravno, /tu je pica sekač da izjednači ivice/. Premazala sam celu površinu, ujednačenom smesom maslaca i fete.
3.Sledi preklapanje testa do polovine-ka ovamo, pa onda preklapanje ka onamo.
4.Opet premazivanje, al samo do pola.
5.I još jedno preklapanje i malo tanjenja oklagijom, a onda testo iseći na 15 trouglova. Poređati ih uspravno u tepsiju obloženu pek papirom, kraćom stranom ka ivici.
Sad ide već lakše sa drugom polovinom testa. Ponovimo sve isto. Tepsija /prečnika 30cm/ je puna, vertikalno postavljenih, trouglića testa. Jedan mali okrajak testa sam, nešto kao ,uvrnula i stavila u sredinu. Premazala sam celu pogaču, žumancetom pomešanim sa mlekom. Nabacala i malo susama, i posle 15 minuta stavila je na pečenje, u prethodno zagrejanu rernu. Ja pečem testa na 200 stepeni, a opet vi najbolje poznajete svoju rernu. Za 30-35 minuta, pogača je gotova.

0
0

Povezano

UKRASNA POGAČA
Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam