Bageti

Objavljeno 12.12.2022. od Verica Poznanovic

Opis

Dugi, tanki francuski beli hleb veoma hrskave kore. Originalan naziv je baguette. Danas ovaj hleb se konzumira širom sveta a postoje i različite vrste od tamnih, integralnih pa do onih sa raznim semenkama i koštunjavim plodovima. Osim što se koristi kao hleb uz obrok, baget je zgodan za pravljenje sendviča i brusketa.

Sastojci za „starter“:

pola kašičice suvog kvasca,
pola šolje vode sobne temperature i
1 šolja brašna.
Sastojci sa bagetiće:
1 šolja mlake vode ,
1 kašičica suvog kvasca ,
pola kilograma brašna + brašna za posipanje i
1 kašičica soli.

Priprema:

Zamesite sastojke za starter – brašno, kvasac i vodu. Sačekajte da odstoji preko noći ili minimalno 6 sata. Dobićete testo koje je puno mehurića.

U posebno činiju zamesite sastojek za beget.Ako treba dodajte brašna ili vode. Dodajte i testo starter i premesite. Ostavite testo na toplom i prekrijte ga. Posle 1 sata premesite. Zatim ostavite da miruje, pa opet premesite.

Testo stavite na radnu površinu, pobrašnite ga i podelite na jednake loptice.

Loptice razvucite u dužinu pomoću oklagije i polako oblikujte u bagetić.

Na pleh stavite papir za pečenje, premestite bagete, zasecite ih par puta. Ostavite da se odmore oko 1 sat i prekrivene kuhinjskom krpom.
Pecite dok ne porumene na 200c u predhodno zagrejanoj rerni.
Ja sam u ove bagetiće dodala malo pečene bundeve.

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam