Bagetići

Objavljeno 04.03.2018. od Verica Poznanovic

Opis

Dugi, tanki francuski beli hleb veoma hrskave kore. Originalan naziv je baguette. Danas ovaj hleb se konzumira širom sveta a postoje i različite vrste od tamnih, integralnih pa do onih sa raznim semenkama i koštunjavim plodovima. Osim što se koristi kao hleb uz obrok, baget je zgodan za pravljenje sendviča i brusketa.

Sastojci za „starter“:

pola kašičice suvog kvasca,

pola šolje vode sobne temperature i

1 šolja brašna.

Sastojci za baget:

1 šolja mlake vode ,

1 kašičica suvog kvasca ,

pola kilograma brašna + brašna za posipanje i

1 kašičica soli.

Priprema:

Zamesite sastojke za starter – brašno, kvasac i vodu. Sačekajte da odstoji preko noći ili minimalno 6 sata. Dobićete testo koje je puno mehurića.

U posebno činiju zamesite sastojek za beget.Ako treba dodajte brašna ili vode. Dodajte i testo starter i premesite. Ostavite testo na toplom i prekrijte ga. Posle 1 sata premesite. Zatim ostavite da miruje, pa opet premesite.

Testo stavite na radnu površinu, pobrašnite ga i podelite na 3 jednake loptice.

Loptice razvucite u dužinu pomoću oklagije i polako oblikujte u bag

Na pleh stavite papir za pečenje, premestite bagete, zasecite ih par puta. Ostavite da se odmore oko 1 sat i prekrivene kuhinjskom krpom.

Pecite dok ne porumene na 200c u predhodno zagrejanoj rerni.

0
0

Povezano

Komentari

UKRASNA POGAČA
Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam