Cvet pogača

Opis

Za testo:
250 ml mleko
100 ml gazirane mineralne vode
100 ml ulje
1 jaje
1 žumance
2 kašičice soli
40 g Alfa kvasca
1 kašičica šećera
800 g brašna
Za premazivanje i posipanje:
1 belance
po potrebi susam
Priprema:
1.U mlakom mleku rastvoriti alfa kvasac,dodati šećer,1 kašičicu brašna,izmešati i ostaviti da nadođe.
U dublju posudu usuti 400 g brašna,dodati gaziranu mineralnu vodu,nadošli kvasac,ulje,jaje,žumance,posoliti,izmešati i uz postepeno dodavanje preostale količine brašna zamesiti mekše testo.
Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 45 minuta.
2.Nadošlo testo premesiti i podeliti na 8 delova formirajući jufke.
3.Oklagijom razviti jednu jufku i zaseći oštrim nožem na 4 mesta.
Po sredini sraviti drugu jufku ,pa preklopiti sva četiri zasečena kraja.Tako formirati oblik cveta.
4.Kalup obložiti pek-papirom.U krug poređati 6 jufki,a po sredini staviti deo testa od koga je formiran oblik cveta.
Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji dok se rerna zagreva.
Belance razmutiti viljuškom i premazati pogaču.
Jufku koja je stavljena u sredinu kalupa posuti susamom.
5.Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta.
Gotovu pogaču izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi.
6.Pogaču izručiti iz kalupa i poslužiti.
Komentar:
Uz obilje hrane koja se sprema za novogodišnju noć neizostavna je ova pogača koju svi volimo.Zato je ovo naše najomiljenije novogodišnje pecivo.

0
0

Povezano

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam