„Cvetić“ pogača

Objavljeno 03.06.2018. od Dijana Ademovic

Opis

Potrebno je:
550 g brašma
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
30 g alfa kvasca
1 jaje
2 kašike milerama
1 šoljica maslinovog ulja
250 ml tople vode
Za nadev:
300 g mladog sira
2 paradajza
malo origana
1 kašika seckanog vlašca
I još:
1 jaje za premaz
malo semenki po izboru…
Priprema
1
Prosejanom brašnu dodati so, šećer i aktivirani kvasac, pa promešati. Jaje ovlaš umutiti viljuškom, sipati u brašno, kao i ulje i mileram. Početi s mešenjem tako da vodu dodajemo malo po malo, da testo bude dovoljno elastično, a da se ne lepi za ruke. Umešeno testo ostaviti da odmara, oko sat vremena, a onda oklagijom razvući koru. Premazati je mladim sirom, posuti kockicama paradajza kome smo uklonili semenke i kašikom vlašca.

2
Umotamo koru u rolat.

3
Pošto sam zaboravila da uslikam način sečenja (izvinjavam se, jako sam žurila na posao), evo prilažem fotku od druge pogače, koju sam spremala na identičan način… Uglavnom, rolat prenesemo na pleh obložen pek papirom, uvijemo u krug, ivice ne spajamo, i sečemo šnitice 1 cm. Prvu savijemo ka sredini, malo izokrenemo, druge dve ka spolja – izokrenemo.. i tako do kraja… Malo prstima oblikujemo latice.

4
U suštini, kad se rolat iseče, može se oblikovati po želji… Ostaviti pogaču da još malo odmara, premazati umućenim jajetom, posuti semenkama i peći da fino porumeni…

0

Povezano

Komentari

Оставите одговор

UKRASNA POGAČA
Želim primati newsletter