Domaći hleb sa maslinovim uljem

Objavljeno 10.02.2016. od Gvozdena Živković

Opis

800 g brašna
6 kašika maslinovog ulja
4 dl vode
1 kocka Alfa kvasca
1 kašika soli
1 kašika šećera
1 kašika belog sirćeta
Prosejati brašno dodati so, kašikom dobro promešati. Napraviti udubljenje, pa dodati 4 kašike maslinovog ulja.Vodu malo ugrejati, pa dodati šećer, sirće i kvasac, tom mešavinom zamesiti glatko testo.
Testo prekriti folijom i ostaviti na toplom bar pola sata da naraste. Zatim ga premesiti i razviti koru u obliku pravougaonika. Preko kore sipati dve kašike maslinovog ulja i premazati koru.Koru uviti u obliku vekne i staviti je u kalup za štrudle koji ste prekrili pek papirom. Premažite je uljem i presecite je malo odozgo nožem. Ostavite prekrivenu veknu na toplom, još pola sata da nadođe.
Kada testo napuni kalup stavite ga da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni. Pecite 30-35 minuta dok dobije lepu rumenu koricu.
Pečen hleb malo četkom premažite vodom, uvijte u platnenu salvetu i ostavite da se malo prohladi. Služite topao, ili hladan hleb.
Ako vam hleb ostane za sutradan, mekan je i svež, ne troši se i veoma je ukusan.

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam