Domaći pekarski hleb

Opis

Za testo:
500 g brašna
1 kesica Vrenje suvog kvasca
1 kašičica soli
300 ml voda
Za premazivanje:
po potrebi voda
Priprema:
1.U dublju posudu usuti 400 g brašna,dodati so,suvi kvasac vrenje i izmešati.Uliti mlaku vodu i mešati varjačom.Dodati preostalo brašno(100 g) i zamesiti mekše testo.Prekriti providnom prianjajućom folijom i ostaviti da odstoji 45 minuta.
2.Nedošlo teeto izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i razviti oklagijim.
3.Urolati i tokom rolanja prstima pritiskati kako bi se testo zalepilo.
4.Staviti u pleh obložen pek-papirom,premazati mlakom vodom i ostaviti da odstoji 45 minuta.
Od alu-folije napraviti posudu,u nju sipati vodu i staviti je u rernu.Rernu uključiti i dobro zagrejati.Nakon što je testo odstojalo 45 minuta premazati ga mlakom vodom.Peći na 180 stepeni 35 minuta.U pola pečenja hleb premazati mlakom vodom.Sve vreme tokom pečenja hleba,posudu od alu-folije napunjenu vodom držati u rerni ispod rešetke na kojoj stoji pleh.
5.Gotov hleb izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi.
6.Hleb seći i poslužiti.
Komentar:
Ovo je moje najomiljenije novogidišnje pecivo zato što moji ukućani obožavaju vruć hleb,pravi domaći kakav je ovaj.Mekan je,a kućom se širi predivan miris dok ispraćamo staru i dočekujemo Novu godinu uz pregršt želja,a ona najbitnija je da smo svi zdravi.Ostalo sve dođe i prođe.

0
0

Povezano

Komentari

Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam