Dugački hleb
Opis
Sastojci za „starter“:
pola kašičice suvog kvasca,
pola šolje vode sobne temperature i
1 šolja brašna.
Sastojci za dugački hleb :
1 šolja mlake vode ,
1 kašičica suvog kvasca ,
pola kilograma brašna + brašna za posipanje i
1 kašičica soli.
Priprema:
Zamesite sastojke za starter – brašno, kvasac i vodu. Sačekajte da odstoji preko noći ili minimalno 6 sata. Dobićete testo koje je puno mehurića.
U posebno činiju zamesite sastojek za hleb.Ako treba dodajte brašna ili vode. Dodajte i testo starter i premesite. Ostavite testo na toplom i prekrijte ga. Posle 1 sata premesite. Zatim ostavite da miruje, pa opet premesite.
Testo stavite na radnu površinu, pobrašnite ga i podelite na jednake loptice.
Loptice razvucite u dužinu pomoću oklagije i polako oblikujte dugački hleb
Na pleh stavite papir za pečenje, premestite hleb i zasecite ih par puta. Ostavite da se odmore oko 1 sat i prekrivene kuhinjskom krpom.
Pecite dok ne porumene na 200c u predhodno zagrejanoj rerni.
Komentari