Fontoš kolač

Objavljeno 14.02.2017. od Tatjana Eric Stojanovic

Opis

Potrebno je:

1 kg brašna
1 komad kvasca
500 ml mleka
1 čaša šećera
100 g masti
100 g margarina
1 kašičica soli
1/2 kašičice mlevenog bibera
1 kesica mlevenog karanfilića

Preliv:

1 čaša šećera
1/2 čaše vode
1 kašika ulja

Za premazivanje:

1 umućeno jaje

Priprema
Od ukupne količine mleka odvojiti malo pa sa kašičicom šećera staviti kvasac da uskisne.
2

U ostatak mleka staviti šećer pa ga ugrejati da bude mlako. Mešati da se šećer istopi. Mast i margarin dobro izraditi viljuškom da masa postane kompaktna.
3

U posudu za mešenje staviti pola količine brašna dodati, umućen margarin i mast, mleveni biber, mleveni karanfilić, so, nadošli kvasac i mleko sa šećerom. Postepeno dodavati ostatak brašna pa umesiti testo.
4

Ostaviti testo na toplom mestu da se udvostruči. Onda ga podeliti na devet delova. Svaki deo razvući u dugačku traku. Za jedan kolač potrebne su tri trake. Jednu samo uvrteti smotati je u krug, a druge dve umotati jednu oko druge pa je staviti u krug sa unutrašnje strane one prve. Ja sam od ove količine napravila tri kolača, a može se napraviti više ili manje zavisi koju veličinu kolača želimo. Ostaviti u tepsiju na pak papir, premazati umućenim jajetom pa ostaviti tako da odmori još 15 minuta.
5

Nakon toga staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče oko 30 minuta. Za to vreme u posudu staviti šećer vodu i ulje. Nije potrebno da se kuva samo treba mešati da se šećer lepo istopi u vodi. Gotov kolač dok je još vruć premazati prelivom sa svih strana pomoću četkice pa ga ostaviti na rešetku da se potpuno ohladi.
Savet
Savet:

Živim u selu gde je većinsko stanovništvo Madjarske nacionalnosti. Oni kao i svi mi imaju svoje običaje. Jedan od tih običaja je kada prave svadbu obavezno prave i Fontoš kolač. Svadba je obično subotom, a Fontoš se pravi u četvrtak dva dana pred svadbu. Sakupi se nekoliko žena i one zajedno u Zadružnoj pekari naprave 200-300 kolača, zavisi od veličine svadbe. Testo umesi mašina, a one posle ručno oblikuju kolač. Posle se Fonotoš razvozi traktorom tako što se sakupi omladina uglavnom su to drugovi i drugarice budućih mladenaca, oni okite traktorsku prikolicu krep papirom i raznim ukrasnim trakama i tako svi zajedno sa fontoš kolačima u prikolici, obilaze selo i dele kolač svim zvanicama, a dobije kolač i onaj ko nije pozvan na svadbu, a samo se poznaje sa budućim mladencima ili njihovim roditeljima. Tako sam i ja par puta dobila Fontoš od poznanika iako nisam bila pozvana na svadbu. Na žalost i ovaj običaj kao i mnogi drugi polako iščezava, sve se ređe vidja četvrtkom okićena traktorska prikolica puna Fontoš kolača. (odavno nisam jela Fontoš) pa sam poželela sama da ga napravim. Recept mi je dala komšinica koja je i sama nekoliko puta učestvovala u pravljenju kolača za svadbu. Sviđa mi se kako je uspeo to je taj ukus.

0
5

Povezano

Komentari

UKRASNA POGAČA
Želim primati newsletter

Na sajtu https://mesimozajedno.rs koristimo kolačiće za prijavu i objavljivanje sadržaja i analizu saobraćaja na sajtu . Više o kolačićima Ne prihvatam Prihvatam