Hleb
Opis
Možete da napravite jedan veliki ili tri manja hleba, ja sam napravila tri manja.
800 pšeničnoga brašna,
100g ražanog brašna,
1kašika masti
2 kašičice soli,
pola kašičice šećera,
100g zrna suncokreta,
40g svežeg kvasca i
600ml mlake vode.
Kvasac izmrviti, dodati malo šećera, brašna i mlaku vodu, pa ostaviti desetak minuta na toplom mestu da nadođe.
Kad je narastao dodati ga u brašno, smesi dodati so, mast, suncokret i umesiti glatko testo.
Ostaviti testo da raste, kad naraste premesite ga, oblikuje u željeni oblik i stavite u tepsiju. Tepsiju predhodno podmažite i pospite brašnom Ostavite još malo da naraste pre pečenja, malo poprskajte vodom i od gore posuti semenke suncokreta.
U zagrejanoj rerni peći deset minuta na 220 stepeni pa smanjiti temperaturu na 180 i peći još oko trideset minuta, odnosno dok hleb ne bude pečen a to zavisi od Vaše rerne. Pečen hleb poprskati vodom i uviti u krpu.
Komentari